CNA a analizat, marti, emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea in care aceasta a prezentat informatii dintr-un material aparut in cotidianul italian La Repubblica, potrivit caruia "ministrul italian de interne, Roberto Maroni, sustine ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu are obiectii" in legatura cu politica italiana fata de amprentarea romilor din taberele de nomazi.

In acest timp, pe ecran a fost postata intrebarea "A gresit Traian Basescu acceptand amprentarile?", precum si un grafic cu procentele telespectatorilor care raspund la aceasta intrebare, producandu-se modificari mari, intr-un singur minut, in aceste procente, balanta inclinand brusc la final in favoarea celor care-l criticau pe seful statului.

Potrivit lui Gelu Trandafir, membru al CNA, intrebarea a fost "manipulatorie". "Eu nu l-am auzit pe presedintele Basescu ca el este pentru amprentari. Dar tipul asta de intrebare sugereaza ca el a spus", a explicat Gelu Trandafir. “Nu cunosc ca presedintele Romaniei sa se fi exprimat in acest sens (...) Este o intrebarea manipulatorie, se pleaca de la o premisa falsa, este in mod evident o dezinformare a opiniei publice", a sustinut si Ioan Onisei, facand referire la art. 71 din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

"Postul trebuia sa ia si punctul de vedere al Presedintiei", a spus Rasvan Popescu, presedintele CNA. In aceste conditii, Ioan Onisei a propus sanctionarea Antena 3 cu somatie, pentru ca nu a informat corect publicul. Somatia a fost insa respinsa la votul Consiliului, doar cinci dintre membrii CNA din cei opt prezenti la sedinta votand pentru sanctionarea postului. Somatia ar fi fost acordata daca ar fi intrunit un numar de sase voturi pentru. "Eu nu spun ca moderatorul a fost incorect, ci postul, atata vreme cat a aparut intrebarea", a mai spus Onisei.

Totusi, CNA a votat, la solicitarea lui Onisei, sesizarea Asociatiei Jurnalistilor din Romania cu privire la acest caz, justificarea fiind aceea ca o informatie transmisa telespectatorilor trebuie verificata din mai multe surse.

Cotidianul