MAE a confirmat abia luni seara ca printre cei 11 turisti rapiti in Egipt se numara o romanca. Luni dupa-amiaza, Ministerul de Externe roman anuntase de-abia ca a creat o celula de criza, dupa ce italienii si germanii dadusera informatii despre rapiti.

O tanara cetateana romana, in varsta de 34 de ani, pe nume Irina Oana Kalis, de profesie medic, cu domiciliul in Germania, dar cu pasaport eliberat la Iasi, a fost rapita vineri in Egipt, alaturi de sotul sau, cetatean german, in timpul unui safari prin desertul din regiunea de sud-vest a Egiptului, la vest de Asuan. Alaturi de romanca au mai fost rapite alte 18 persoane, respectiv cinci italieni, cinci germani si opt egipteni. Zona in care a avut loc rapirea este una putin frecventata de turisti, iar cei 11 se pare ca si-au aranjat pe cont propriu safariul in zona.

In timp ce Ministerul de Externe de la Roma a anuntat, luni, la pranz faptul ca cinci cetateni italieni din regiunea Torino au fost rapiti, iar Ministerul de Externe german confirma ca turistii ar fi disparut de vineri, Ministerul de Externe roman anunta de-abia dupa-amiaza formarea unei celule de criza. In momentul in care centrala de la Bucuresti nu oferea nici o informatie despre cetateanul roman rapit, consulul Romaniei la Cairo, Marian Stan, a confirmat in direct la postul Realitatea TV ca „este vorba de o tanara romanca, in varsta de 30 de ani…

Este o doamna care se afla intr-un grup turistic din care mai faceau parte cinci italieni si cinci germani, care faceau un tur in apropiere de granita cu Libia. Erau insotiti de un grup de egipteni“, a mai spus consulul roman. Premierul Calin Popescu Tariceanu, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Camelia Spataru, a anuntat ca celula de criza este condusa de secretarul general al MAE, Victor Micula, si a dat asigurari ca autoritatile romane colaboreaza cu cele italiene, germane si egiptene pentru rezolvarea situatiei. Si Presedintia Romaniei a anuntat ca „autoritatile si structurile de siguranta ale statului roman mentin in permanenta legatura cu institutiile partenere“.

Cotidianul