Crin Antonescu: "Sintem liberali. Tin cu Antonescu". Greu de aflat ce a facut Crin Antonescu in ultimele saptamini? Nu, a fost in concediu. Greu de aflat de ce nu se aud liberalii? Pai, fiindca Tariceanu e departe, in America de Sud. Atunci, de ce Crin nu ar vorbi despre evenimente ce vor fi? Pai, chiar: de ce nu? "Aritmetic, sintem mici. Dar sintem singuri, ceea ce e o sansa. Bun, UDMR-ul are mereu un statut special, asa ca noi sintem mici, intr-un rol mare. Ramine de vazut cum il vom juca. Si cred ca rolul acesta ni se potriveste mai bine, decit cel avut la guvernare." Citeste mai multe in Academia Catavencu.

Ce as face daca as fi ministru. Zece experti contactati de EvZ au opinat ce prioritati ar trebui sa se afle pe masa guvernului Boc in debutul acestui an, cand se fac tot mai simtite efectele crizei economice. De la Sanatate la Economie sau de la Transporturi la Educatie, in fiecare sector se impun masuri urgente, care nu trebuie neglijate de sefii institutiilor respective. Care sunt aceste decizii si care va fi impactul lor am incercat sa aflam de la zece persoane, printre care oameni de afaceri, fosti demnitari sau specialisti din domeniu. Spre exemplu, profesorul de economie Daniel Daianu crede ca ministrul finantelor trebuie sa fie foarte prudent cu masurile pe care le ia, deoarece orice greseala poate duce Romania in recesiune.

Un medic roman, vanat de taranii francezi. Vestea ca medicul Ovidiu Stanculescu a parasit un sat de 2.000 de suflete din centrul Frantei pentru o alta localitate a facut inconjurul Hexagonului. France 2, France 3 si TF1 au avut marti, printre capetele de afis de la jurnalele de stiri, scandalul provocat de un medic roman de 52 de ani, care a preferat un castig mai bun, mutandu-se 300 de kilometri mai la nord. Mai exact, Ovidiu Stanculescu a lasat 2.000 de pacienti din Ancizes pentru 1.800 din Mondoubleau. Ecoul mutarii doctorului dintr-un sat in altul a fost insa de proportii dupa ce acuzele de furt de bani si de lipsa de loialitate dinspre satul din sud au inceput sa curga inspre fostul lui tamaduitor, scrie Cotidianul.

Romania, tara autostrazii pierdute. Presedintele Traian Basescu a catalogat Transporturile drept cel mai slab minister, incapabil sa acceseze fondurile de infrastructura puse la dispozitie de UE pentru perioada 2007-2013. Pana in 2015, Romania poate sa primeasca fonduri structurale de 4,56 miliarde euro pentru infrastructura de transport. Radu Berceanu si Ludovic Orban, ultimii doi ministri ai transporturilor, se acuza reciproc de ineficienta. "In 2009 avem o alocare de 650 milioane euro. Ei isi programasera sa traga 200 milioane euro si la o verificare mai atenta am observat ca si acelea erau cu probleme. (…) Mi-e teama ca o sa trag si eu zero fonduri in 2009, pentru ca nu stiu ce derogari si prelungiri a facut deja Orban", a declarat diplomatic ministrul Radu Berceanu, potrivit Romania libera.

Au avut sanse elevii de la sate? La intrebarea „A oferit comunismul mai multe sanse copiilor de la tara, in ceea ce priveste accesul la educatie?”, toata lumea raspunde afirmativ. Liderul de sindicat Aurel Cornea spune: „Categoric da!”. Decanul Facultatii de Sociologie din Bucuresti, Marian Preda, are si el tot un raspuns transant: „In mod evident, da!”. Cu toate acestea, statistica arata ca evolutia numarului de copii de la sat care au terminat o facultate in cei 45 de ani de comunism a oscilat la fel ca in perioada de dupa decembrie 1989, scrie Adevarul.

De criza, Hidroelectrica a cumparat 28 de gipane pe sest. Mai tineti minte ce zicea Tariceanu despre achizitiile de masini de serviciu din banii publici, pe la inceputul lunii decembrie? Pai, omul recomanda institutiilor de stat sa o lase mai moale cu masinile de fite si sa puna naibii mina sa faca economie. Emil Boc, noul premier, s-a apucat sa le ceara si el sa se abtina de la achizitii fanteziste. Rezultatul a fost miraculos: din 17 decembrie pina pe 7 ianuarie, Hidroelectrica a cumparat 28 de SUV-uri Mitsubishi Pajero si L200, in valoare de aproape un milion de euro. Laser, frate! Bine ca nu au insistat prim-ministrii mai rau pe chestia asta, altfel cumparau cite una pentru fiecare Mwh de energie produs, scrie Academia Catavencu.

Indemnizatiile pentru mame vin la „Sfantu’ Asteapta“. Mamele au, mai nou, o alta preocupare: statul la coada in fata sediilor Agentiei Nationale de Prestatii Sociale (ANPS), unde trebuie sa opteze pentru plata a 85% din venituri pentru indemnizatia de crestere a copilului. Femeile se plang ca sunt tinute cu orele la coada si ca dureaza prea mult pana ajung sa depuna actele. In plus, daca suna sa intrebe ce documente trebuie sa contina dosarul, nu le raspunde nimeni la telefon. De cealalta parte a ghiseului, insa, exista tot plangeri in loc de solutii. Presedintele Agentiei Nationale de Prestatii Sociale, Adrian Toader, spune ca problema ar fi numarul mic de angajati care se confrunta cu un numar foarte mare de dosare, scrie EvZ.

Aurora Banatului, in agonie. Trecerea in conservare a majoritatii unitatilor miniere din Banatul montan si inchiderea celor mai multe dintre micile capacitati industriale din zona au aruncat intr-o crunta saracie aceasta zona pitoreasca a Romaniei. Putinii locuitori ramasi in asezarile de la Valea Celenicului se zbat sa-si duca traiul de pe o zi pe alta. Cu amintirea prosperitatii de odinioara, generata atunci de proiectele industriale demarate in regiune, locuitorii mai spera doar ca unele investitii ipotetice in turism sa aduca ceva bunastare, scrie Romania libera.