Rata somajului a ajuns la aproape 14% in Spania. Rata somajului a ajuns la aproape 14% in Spania, reprezentand cel mai mare nivel din ultimii noua ani. Cifrele date publicitatii strica imaginea guvernului socialist spaniol, care a subestimat viteza descresterii economice. Guvernul de la Madrid este ingrijorat in ce priveste posibilitatea ca trendul descrescator perceput in domeniul constructiilor sa difuzeze si spre celelalte sectoare ale industriei spaniole, cum ar fi turismul si industria constructoare de automobile. Cresterea somajului a afectat legaturile dintre partidul de guvernamant si sindicate. Potrivit unor analisti politici, ar putea fi posibile masive proteste sociale in cursul acestui an, informeaza BBC.

Japonia a lansat primul satelit din lume care va monitoriza emisiile de gaze responsabile pentru efectul de sera, ca parte a eforturilor de a stavili sau macar incetini incalzirea globala. Datele furnizate de satelit vor permite oamenilor de stiinta sa masoare si sa cuantifice emisiile de gaze si sa determine cu precizie locul din care au fost emise. Statele Unite intentioneaza sa lanseze un satelit similar, luna viitoare, dar acesta va masura in special cantitatea de bioxid de carbon absorbita de oceanele si padurile Terrei, informeaza BBC.

Nigeria: o capra arestata pentru jaf armat. In Nigeria un grup de oameni au prins o capra si au dus-o la sectia de politie unde aceasta a fost retinuta fiind suspectata de jaf armat. Oamenii legii sustin ca "bestia" este de fapt un barbat care, cu ajutorul magiei negre, s-a transformat in capra pentru a scapa de politisti dupa ce a incercat sa fure o masina. "Oamenii au declarat ca au vazut doi hoti incercand sa fure o masina. I-au urmarit, dar unul dintre ei a reusit sa scape si celalalt s-a transformat in capra", a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant al politiei, Tunde Mohammed, citat de Reuters.

Doi copii si un adult au fost ucisi vineri la o cresa in Belgia de catre un barbat inarmat cu un cutit. Oficialii au declarat ca alti 2 adulti si 10 copii sunt internati in spitale, unii dintre ei fiind in stare critica. Atacatorul a intrat in cresa, vopsit in alb si negru pe fata, si a inceput sa ii injunghie pe toti cei ce ii ieseau in cale. Acesta a incercat sa fuga cu o bicicleta, insa dupa o ora si jumatate politia a reusit sa il prinda, informeaza CNN.

Submarinul microscopic - film SF din anii '60 aproape de realitate. Un submarin microscopic care poate sa navigheze prin vasele de sange, precum in filmul SF "Calatorie fantastica" (Fantastic Voyage), este aproape sa devina realitate. Oamenii de stiinta australieni au proiectat un motor minuscul si cred ca acesta este destul de puternic sa propulseze un robot prin corpul uman. Aceasta inventie ar putea ajuta chirurgii pentru tratarea pacientilor ce sufera de blocaje arteriale. Motorasul de aproximativ un sfert de milimetru este unul dintre cele mai mici din lume. Echipat cu o camera minuscula dispozitivul ar putea ajuta chirurgii in anumite situatii si de asemenea ar putea recolta mostre de tesut pentru biopsii, scrie SkyNews.

Presedintele SUA ar putea aproba acordarea de fonduri guvernamentale pentru grupurile de planificare familiala care practica avortul in strainatate. Oficiali de la Washington informeaza ca presedintele Obama se pregateste sa semneze un ordin care va permite inca o data acordarea de fonduri guvernamentale pentru grupurile de planificare familiala care practica sau faciliteaza avortul in strainatate. Fostul presedinte american, George Bush, a impus o interdictie asupra acestor fonduri in momentul preluarii mandatului de presedinte, cu opt ani in urma, informeaza BBC.

Nationalizarea companiei petroliere Chaco, in Bolivia. Guvernul din Bolivia a preluat controlul asupra unei companii petroliere aflata in proprietate straina doar cu doua zile inainte de votul privind o noua constitutie, elaborata pentru consolidarea controlului statului asupra economiei. Presedintele Evo Morales a anuntat nationalizarea companiei petroliere Chaco dupa ce a vizitat birourile acesteia, fiind insotit de o unitate de soldati. Chaco, sucursala a gigantul petrolier britanic BP, a purtat convorbiri cu guvernul bolivian privind transferul de actiuni. Presedintele Morales a declarat ca reface controlul tarii asupra rezervelor sale naturale putin cate putin, informeaza Reuters.