Sute de companii britanice elaboreaza scheme financiare pentru a nu plati taxe si impozite statului. Potrivit cotidianului The Guardian, strategiile firmelor sunt foarte bine puse la punct astfel incat nu se poate sti cu exactitate suma cu care acestea pagubesc bugetul Marii Britanii. Expertii in finante sustin ca indisciplina fiscala aduce companiilor intre 3 si 13 miliarde de lire anual. Printre brandurile aflate in vizorul jurnalistilor englezi se numara producatorul de alcool Diageo care detine marci precum Johnnie Walker, J&B sau Gilbey's gin. Conducerea companiei a decis sa transfere o parte din activitatea acesteia in Olanda. Astfel, Diageo obtine anual un profit care depaseste 2 miliarde de lire anuale, taxele platite de producatorul de alcool nu depasesc 43 de milioane de lire, adica aproximativ 2% din profit.

In ciuda blocadei armatei israeliene in Fasia Gaza, oficialii Hamas sustin ca au reusit sa achite salariile personalului din administratie si soldatiilor. Potrivit oficialilor israelieni acest lucru ar putea fi posibil deorece reteaua de galerii de care se servesc luptatorii Hamas pentru a se aproviziona nu au fost inca distruse, scrie Reuters.

Aproximativ 20 de milioane de muncitorii chinezi care proveneau din zonele rurarele si-au pierdut slujbele din orase din cauza crizei economice, a declarat Chen Xiwen, consilier al partidului comunist chinez. Potrivit surse citate de Reuters aproximativ 15 la suta din totalul muncitorilor care au migrat dinspre zonele rurale catre aglomeratiile urbane au fost disponibilizati. Expertii avertizeaza ca fenomenul ar putea capata proportii mult mai mari, numarul somerilor putand ajunge chiar si la 40 de milioane. In acest moment din totalul cetatenilor Chinei, 750 de milioane de persoane reprezinta populatia rurala

Primul ministru al Islandei, instalat recent in functie dupa demisia fostului executiv a solicitat demisia celor trei sefi ai bancii centrale a tarii. Printre cei vizati se numara si David Oddsson, fost premier, care este considerat de islandezi drept principalul responsabil al declansarii crizei economice, scrie AFP.

O bomba cu o greutate de 136 de kilograme a fost descoperita in apropierea unei scoli din Irlanda de Nord. Explozivilul fusese plasat intr-un autoturism Volkswagen. Autoritatile irlandeze au reusit sa localizeze dispozitivul in urma unui apel telefonic anonim, informeaza AFP. Cu toate ca Irlanda pare sa fi depasit perioada de conflicte interne, autoritatiile sustin ca in ultimul an numarul amenintarilor teroriste a crescut.