Mii de oameni au cerut pedeapsa cu moartea pentru ucigasii lui Marian Cozma. Povestea lui Marian Cozma pe acest pamant s-a terminat inecata in lacrimi. Fostul handbalist a fost condus pe ultimul drum de mii de oameni, prieteni sau necunoscuti, care l-au aplaudat si i-au jurat iubire vesnica. Unii nu au putut suporta durerea si s-au asezat in genunchi pe asfaltul rece, cu fata ascunsa in palme. Multimea s-a adunat mai intai in fata stadionului Dinamo, acolo unde trupul neinsufletit al fostului sportiv a fost depus pentru cateva ore. Sicriul cu trupul lui Marian Cozma a fost purtat pe brate de sase handbalisti care aveau tricouri albe pe care era imprimata poza fostului dinamovist, in timp ce ceilalti componenti ai echipelor de juniori si seniori de la Dinamo au format un culoar prin care s-a trecut. Fostul handbalist avea la gat medaliile de campion cucerite in Romania si Ungaria, iar langa el, in cosciug, erau o minge de handbal si un tricou al echipei Veszprem. Nu au putut sa nu planga nici colegii unguri de la MKB Veszprem, primarul orasului respectiv si presedintele Federatiei Maghiare de Handbal, dar si trimisi ai rivalei Szeged, Gardianul.

Jaf armat, la o banca din Cluj. Doi barbati au jefuit ieri, in jurul orei 17.00, o sucursala a Bancii Transilvania din Cluj-Napoca. Potrivit oficialilor bancii, din unitate au fost sustrasi aproximativ 75.000 de euro. Politistii spun ca cei doi autori aveau cagule si erau inarmati cu pistoale cu electrosocuri. Filiala Bancii Transilvania a fost jefuita cu cateva minute inainte de ora inchiderii. Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, Raluca Seucan, cele doua persoane l‑au atacat pe paznicul bancii, care nu era inarmat. „Dupa ce l-au imobilizat pe agentul unei firme de securitate clujene care asigura paza bancii, folosind pistolul cu electrosocuri, cei doi infractori au lovit-o cu pumnii pe una dintre casierite”, a spus Seucan. Infractorii au pus clientii bancii, sapte persoane, sa se culce la pamant si au cerut banii de la ghiseu, scrie Adevarul.

Sex la preturi promotionale. De Valentine’s Day, magazinele de placeri fac cele mai mari vanzari. Jucariile sexuale se gasesc astazi la preturi promotionale, iar prostituatele, cuplurile lesby, transsexualii sau gigolo fac reduceri. Multi dintre cei care accepta “Valentine’s Day” ca zi a indragostitilor se metamorfozeaza din simpli oameni in cautatori de comori erotice. “Iti doresti ceva jucaus pentru tine si partenera ta? Alege acest vibrator cu doua capete si iti garantam ca nu ii vei putea rezista. Patrunde si in cele mai adanci locuri, provocand placeri maxime. Acum sincer, stiind ce poate, chiar vrei sa ii rezisti? Lungime: 88 cm; Diametru: 2 cm; Baterie: 1A; Contine cutiuta speciala pentru pastrare”. Asa suna unul dintre miile de anunturi de cadouri pentru Ziua Indragostitilor. Chiar daca o parte a oamenilor se intreaba de ce ar fi nevoie de obiecte sexuale atunci cand vrei sa petreci o noapte fierbinte cu partenerul sau partenera, raspunsul poate fi: distractia sau eliminarea rutinei. Vibratoarele, catusele invelite in puf sau alifiile care prelungesc actul sexual costa intre 30 de lei si 700 de lei. Toate acestea sunt la mare cautare in sex-shopuri, mai ales acum, in perioada reducerilor, noteaza Gardianul.

Romanii de la capatul lumii. Tulit Zsombor si David Neacsu au organizat prima expeditie romaneasca documentata pe Varful Vinson (4.897 metri), cel mai inalt din Antarctica. Alpinistii Tulit Zsombor si David Neacsu si-au propus sa urce pe varfurile cele mai inalte de pe cele sapte continente. „Inca sunt in faza de decongelare. Era mult mai frig decat ne-am asteptat. Am prins si minus 45 de grade Celsius”, si-a inceput povestea Tulit Zsombor. Colegul lui, David Neacsu, nu s-a grabit sa ajunga in tara. „A mai stat in America de Sud sa se dezghete”, spune Tulit Zsombor, citat de Adevarul.

Milionarul din fonta si otel. Se spune adesea ca, dupa 1990, industria romaneasca a ajuns pe butuci. La Campina, realitatea e cu totul alta. Omul de afaceri Mihai Vasiliu a pus pe picioare, de 20 de ani incoace, o afacere model in domeniul fontei si otelului. Inginer metalurg de meserie, intreprinzatorul conduce "Turnatoria Centrala Orion", o fabrica intinsa pe 24 de hectare, unde se produc anual 8.000 tone de piese turnate pentru automobile, vagoane si vapoare, fiind singurul producator din Romania de camasi si pompe de extractie pentru industria extractiva, scrie Romania Libera.

Bani europeni blocati de birocratia romaneasca. Mai multe proiecte PHARE 2005 nu s-au incheiat nici in februarie 2009 pentru ca autoritatile refuza sa plateasca ultima transa din banii europeni. Cateva din organizatiile civice afectate au protestat ieri in fata Oficiului de Plati si Contractare PHARE. Oamenii care s-au adunat in fata Oficiului PHARE, care tine de Ministerul de Finante, au spus ca protestul de strada a ramas ultima solutie in fata ostilitatii si lipsei de transparenta a functionarilor. Printre protestatari s-au numarat Centras, Pro Democratia, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Asociatia Birourilor de Consiliere pentru Cetateni. Este vorba despre proiecte mici, de pana la 100.000 de euro, desfasurate in totalitate cu bani europeni, si care ar fi trebuit sa se incheie in octombrie 2008. Atunci s-au facut ultimele verificari care au confirmat ca solicitantii au cheltuit corect prima transa a banilor comunitari, au dat din banii proprii sumele din a doua transa exact cum s-au angajat, astfel ca sunt indreptatiti sa le fie decontate si aceste sume, iar proiectele sa se incheie. Dar banii n-au venit nici acum, scrie Romania Libera.

Prima de 2.500 euro a crescut vanzarile Dacia in Germania de 12,5 ori. Renault castiga de pe urma ajutorului de stat pentru industria auto, oferit atat de Guvernul francez, cat si de Guvernul german, si scoate un profit mediu de 6%. In conditiile prabusirii pietelor auto din UE, scaderea vanzarilor Dacia s-a situat la 33% pe prima luna a anului 2009. Cei 2.500 euro pe care Guvernul de la Berlin ii ofera celor care doresc sa-si inlocuiasca o „rabla” veche de cel putin noua ani cu o masina noua au crescut vanzaile Dacia in Germania de 12,5 ori. Cresterea spectaculoasa a fost confirmata de conducerea companiei franceze pentru Financial Times Deutschland (FTD), citat de Gandul.

Securitatea lui Oprescu a inceput sa se plictiseasca de gurile de canal. O brigada de cadre militare la pensie pleaca saptamanal in recunoastere pe strazile Bucurestiului si-i raporteaza lui Sorin Oprescu arhicunoscutele puncte slabe ale strazilor care tin de Primaria Capitalei: asfaltul gaurit parca de obuze, gunoiul si cainii vagabonzi. Steaua grupului de rezervisti din toate structurile militarizate de dinainte si de dupa revolutie este amiralul Cico Dumitrescu, cel care pe 22 decembrie facea apel la comandantii unitatilor militare din preajma Bucurestiului sa vina sa apere Capitala. Cand intrebam daca si el va fi vineri pe strazi sa urmareasca starea semafoarelor si gradul de acoperire a gurilor de canal, presedintele unei asociatii de rezervisti se inchide in sine, precum un ofiter pus de inamic sa-si tradeze un camarad de arme: “Fara nume. Daca scrieti ceva despre noi, trebuie sa fie fara nume si fara poze. Astea sunt conditiile noastre”, scrie Cotidianul.

„Romania si Bulgaria, cu o suta de ani prea devreme in UE”. Fondurile europene nu fac altceva decat „sa stimuleze raspandirea coruptiei si intensificarea luptelor pentru impartirea prazii”. Publicatii de mare tiraj din Austria si Germania critica dur Romania si Bulgaria, dupa raportul pe justitie publicat ieri de Comisia Europeana (in care CE avertiza ca reformele chiar au dat inapoi). In Romania si Bulgaria, putine s-au intamplat in ce priveste reforma justitiei dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana, noteaza vineri cotidianul austriac Der Standard. Cine rasfoieste raportul din 12 februarie 2009, scrie Der Standard, crede insa ca a nimerit din greseala peste un text din 2007 sau 2008: absenta combaterii coruptiei la nivel inalt, un sistem de justitie extrem de ineficient si o utilizare inadecvata a fondurilor comunitare, aceasta a fost si este esenta tuturor analizelor de pana acum. In Romania si Bulgaria, reformele au batut pasul pe loc din 2007. In unele domenii in care in vara lui 2008 erau vizibile mici progrese, sunt acum identificabile chiar regrese, scrie Gandul.

Arhitectii au decis: Dambovita Center este ilegal. Ordinul Arhitectilor avertizeaza Primaria Capitalei asupra neajunsurilor proiectului imobiliar, care incalca trei reglementari. Arhitectii au depus joi un raport la Primaria Capitalei, solicitand municipalitatii sa ia in considerare argumentele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) inainte de a lua o decizie privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) „Dambovita Center“ (Casa Radio). Potrivit raportului, PUZ-ul - care mai asteapta doar validarea consilierilor municipali - incalca o lege, o hotarare de guvern si una de Consiliu General. Prima se refera la inexistenta unei documentatii de urbanism aprobata, obligatorie pentru concesionarea terenurilor intr-un parteneriat public-privat (Legea 50/1991). A doua - nerespectarea OUG 114/2007, privind interdictia schimbarii destinatiei, reducerii ori stramutarii spatiilor verzi. Ultima se refera la asigurarea unui numar minim de locuri de parcare (Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 66/2006). Interesant e ca PUZ-ul a obtinut pana acum avize favorabile exact de la institutiile care ar fi trebuit sa reclame incalcarea reglementarilor, scrie EVZ.

Vizitatorii de la Targul Imobiliar Condominium, mai atrasi de plasmele colorate decat de pliantele cu oferte. Dupa primul targ imobiliar din Bucuresti de anul acesta telefoanele dezvoltatorilor au sunat incontinuu. Sub stergatoarele masinilor din parcarea de la Sala Palatului au aparut peste noapte zeci de fluturasi si de pliante cu oferte de apartamente. Cum intri in sala de expozitie a Targului Imobiliar Condominium, pe partea dreapta iti si sare in ochi un stand, a carui masa este ticsita de pliante frumos colorate. Mai incolo, alte standuri, si mai mici si mai mari, unele mai dichisite altele goale. In mare parte sunt aceeasi expozanti de la targul imobiliar de saptamana trecuta, respectiv Targul National Imobiliar, cu aceleasi oferte. Dezvoltatorul proiectului Dolce Vita a venit la targ cu aceeasi ofera ca si la ultimul eveniment organizat anul trecut, inlocuind doar data valabilitatii ofertei prin actualizarea datei. Copiii sunt atrasi de masinutele si de oamenii in miniatura de pe machete iar parintii se uita dupa preturi si cer informatii suplimentare. Vizitatorii sunt atrasi mai degraba de plasmele instalate pe care sunt prezentate viitoarele locuinte, scrie Gandul.

Cristian Cioaca risca 12 ani de inchisoare pentru mailurile Elodiei. Politistul Cristian Cioaca a fost chemat, ieri, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Brasov, unde i s-a comunicat ca i s-a schimbat incadrarea juridica in cadrul urmaririi penale, devenind din instigator, autor in dosarul violarii corespondentei prin email a sotiei sale, avocata Elodia Ghinescu. La iesirea din sediul DIICOT Brasov, politistul, care era insotit de avocata sa, Maria Vasii, a declarat presei ca procurorii i-au comunicat ca i s-a schimbat incadrarea “din instigator in autor”, dar ca nu se considera vinovat cu nimic. “M-au informat ca mi s-a schimbat incadrarea din instigator in autor. Atat si nimic mai mult. Mi s-au prezentat si mai multe materiale probatorii, exact ca cele de data trecuta”, a spus Cioaca, scrie Gardianul.