Nemirschi: "De ce nu-mi transferati si multele parti bune ale lui Mazare?". Om de motoare turate, ca-i plac. Omul lui Mazare, ca a fost viceprimarul Constantei. Om cu natura-n el, ca "din pamint s-a nascut si-n pamint se intoarce".

Reporter: De unde numele asta, Nemirschi?

Nicolae Nemirschi: Bunicul meu a fost polonez. Era din Varsovia si a murit pe front luptind impotriva nemtilor. Tatal meu mi-a pus numele de Nicolae.

Rep.: Puteati sa nemirschizati orice minister. De ce v-ati dorit Ministerul Mediului?

N.N.: Pentru ca este domeniul cu care m-am confruntat cel mai mult in administratia locala si unde sint convins ca pot avea cele mai bune rezultate… si pentru ca am vrut sa schimb „mediul“ de la Constanta…(Interviu integral in Academia Catavencu).

Ultimatum pentru comisarul Silvian. La o zi dupa ce „Evenimentul zilei” a dezvaluit conflictul de interese in care se gaseste Silvian Ionescu, in dubla sa calitate de sef al Garzii Nationale de Mediu si asociat principal al firmei KVB Economic (societate care tocmai a incheiat un contract de consultanta cu unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, OMV-Petrom), ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a avut o prima reactie. Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, acesta a declarat ca „Silvian Ionescu va trebui sa decida in 24 de ore daca ramane seful Garzii Nationale de Mediu sau actionar al companiei care consiliaza Petrom”, scrie EvZ.

Patriarhia Romana pledeaza pentru mentinerea lui Dumnezeu la liceu. Predarea religiei ca materie obligatorie la liceu provoaca un nou scandal in invatamant. In timp ce Minsterul Educatiei (MECI) a redus numarul orelor de istorie, limbi straine si sport din trunchiul comun, sindicatele considera ca in noile programe, religia ar trebui sa devina optionala iar orele de muzica si desen sa dispara cu totul. Conform sindicalistilor, Patriarhia ar face insa presiuni asupra ministrului Ecaterina Andronescu „obstructionand” scoaterea religiei din randul cursurilor pe care liceenii sunt obligati sa le parcurga, scrie Gandul.

SPP isi ridica palat cu biserica de 31 de milioane de euro. In plina criza financiara, Serviciul de Protectie si Paza isi construieste, peste drum de Cotroceni, un sediu format din opt corpuri plus o biserica. Construirea noului sediu al SPP va scoate, in plina criza financiara, din buzunarul contribuabilului roman peste 31 de milioane de euro. In acest an, de la bugetul de stat au fost alocate deja aproximativ sapte milioane de euro, adica 30 de milioane de lei noi pentru acest nou sediu, iar firmei care a castigat licitatia i s-a comunicat ca va primi mai multi bani la rectificarea bugetara, scrie Cotidianul.

Populismul vine pe autostrada. Autostrada romaneasca a facut adevaratul salt de la planseta la santier abia dupa 2001. Dupa noua ani insa, putem calatori semicivilizat doar de la Bucuresti spre Pitesti si pana la Cernavoda, in total peste 280 de kilometri. Cauzele acestui fiasco fac din Romania un caz unic intre statele membre UE. Justificarile pe care le gasesc fostii si actualii ministri din ultimii noua ani frizeaza uneori ridicolul si denota iresponsabilitatea, scrie Romania libeara.

Nasul lui Che Guevara si-a povestit aventurile la Bucuresti. Fostul agent CIA Felix Rodriguez, care a contribuit la capturarea revolutionarului comunist Ernesto 'Che' Guevara, le-a povestit azi studentilor Facultatii de Istorie din Bucuresti despre evenimentele din 1967, in cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania (IICCR), informeaza Agerpres. El si-a amintit ca, intr-una din datile in care a incercat sa-l asasineze pe Fidel Castro, a ajuns in Cuba intr-o barca cu echipaj romanesc si ucrainean, scrie Adevarul.

Cum sa te externezi de la DNA cu certificat medical. Procurorii DNA au cea mai complicata profesie din Romania, daca e sa ne uitam pe rezultatele muncii lor. Stau saracii cu anii sa desluseasca pe ce cai complicate au luat spaga oamenii de stat. Si mai niciodata nu se prind de mecanismul coruptiei. Sau daca se prind, adica-l dau mai departe in urmarire pe faptas, vine un sef si le da peste nas cu dosarul, ca cica nu e bine facut. Sint bietii procurori DNA ca niste invatacei de clasa intii, care caligrafiaza cu minutele tremurinde o foaie de dosar si cind se uita la ea fericiti ca au terminat-o, harst, le-o rupe seful fara nici o explicatie, scrie Academia Catavencu.

Sporul pentru psihicul magistratilor costa 300.000.000 de lei pe an. Ministerul Justitiei (MJ) nu are banii necesari pentru a achita integral, pana la sfarsitul acestui an, sporul de suprasolicitare neuropsihica pentru magistrati. Asa sustin oficialii ministerului, care au admis, ieri, ca au cerut guvernului sumele necesare, insa au primit „doar o parte din acestea”. Concret, ministrul Catalin Predoiu a explicat ca, pentru plata acestui spor, va fi nevoit sa scoata din vistierie nu mai putin de 25.000.000 de lei lunar, adica 300.000.000 de lei pe an, scrie EvZ.

Dumnezeu este produsul evolutiei umane. Oamenii de stiinta americani spun ca au descoperit partile creierului ce controleaza convingerile religioase si ca actul de credinta intr-o putere superioara este o insusire obtinuta evolutionar in cadrul luptei omului pentru supravietuire. Credinta intr-o divinitate este puternic intiparita in creierul uman, care este programat pentru experiente religioase, arata un studiu recent al cercetatorilor de la Institutul National de Afectiuni Neurologice din SUA, citat de Cotidianul.

Bulgaria – tara care nu si-a asimilat minoritatile. Bulgarii intretin cu minoritatea turca relatii similare celor pe care romanii le intretin cu maghiarii. ONU estimeaza ca romii din Bulgaria traiesc in conditii asemanatoare conditiilor de trai din Africa sub-sahariana. In Bulgaria aromanii sunt pe cale de disparitie, iar peste cateva generatii ei vor inceta cu totul sa-si mai transmita limba generatiilor tinere, scrie Romania libera.

“Intariti-va statul!”. Replicile bune vin dupa. Luni seara, am asistat la Realitatea TV, invitati si telespectatori, la cea mai evidenta demonstratie de forta a mogulilor. Niciodata nu s-au exprimat atit de dur in public, niciodata nu s-a developat atit de clar natura puterii si a intentiilor lor, scrie Catalin Tolontan, pe blogul sau.