Fost anchetator al khmerilor rosii declara ca nu are nici un regret fata de moartea a mii de cambodgieni care au fost ucisi in inchisoarea S-21. Un fost anchetator al khmerilor rosii a declarat ca nu are nici un regret fata de miile de cambodgieni care au fost ucisi in cunoascuta inchisoare S-21, deoarece toti comisesera crime pentru care meritau pedepsiti. Ca martor al acuzarii in procesul impotriva lui Duch, mana drepata a lui Pol Pot, liderul khmerilor rosii, Mama Nay, cunoscut si ca Chan, a negat ca ar fi avut vreun amestec in torturarea sau uciderea prizonierilor de la S-21, dand vina pe SUA si Vietnam, care i-au subminat tara. Aproximativ 1.7 milioane de oameni si-au pierdut viata in timpul regimului terorii impus de khmerii rosii, care a durat 4 ani si care a luat sfarsit odata cu invadarea Cambodgiei de catre fortele vietnameze, in 1979, scrie Reuters.

Biserica Episcopala va accepta episcopii homosexuali. La conventia Bisericii Episcopale de luni, episcopii au votat ca rangurile in cadrul bisericii sa fie acordate si homosexualilor si lesbienelor, subminand astfel un moratoriu adoptat la conventia de acum 3 ani, prin care se amana acordarea de titluri bisericesti indiferent de preferintele sexuale. Rezolutia adoptata luni a fost formulata astfel incat sa permita diocezelor sa ia in considerare candidati homosexuali, insa nu obliga toate diocezele sa faca acest lucru. Conflictul cu privire la homosexualitatea in cadrul Bisericii Episcopale a fost urmarit indeaproape de mai multe biserici protestante foarte divizate in privinta acestui subiect, scrie The New York Times.

Guvernator rwandez inchis pe viata pentru genocid. Un fost guvernator al Kigali a primit pedeapsa cu inchisoare pe viata, fiind judecat pentru cinci capete de acuzare, printre care si ordonarea uciderii a 60 de baieti Tutsi intr-un lacas de cult rwandez. Acesta a fost judecat de un tribunal ONU care se ocupa cu persoanele responsabile pentru genocidul din Rwanda din 1994. Tribunalul Penal International pentru Rwanda din Arusha l-a acuzat pe Tharcisse Renzaho de genocid, complicitate la genocid, crima si viol in cadrul masacrului in urma caruia 800.000 de persoane din minoritatea Tutsi dar si din randul moderatilor Hutu au fost ucise, scrie Reuters.

Coreea de Nord inaspreste restrictiile privind ajutorul alimentar. In timp ce sfideaza lumea exterioara cu rachetele si testele sale nucleare, acasa, Coreea de Nord strange cureaua. Controlul statului asupra nord-coreenilor a devenit mai apasator anul acesta si operatiunile agentiilor internationale de intrajutorare au fost ingradite. Guvernul lui Kim Jong Il se strecoara in pietele private, limitand ceea ce pot vinde, reducandu-le orele de activitate si chiar desfiintand unele dintre ele, potrivit marturiilor unor organizatii care au informatori infiltrati in statul comunist. Controlul asupra pietei a devenit atat de strict incat oamenii isi primesc acum numai o treime pana la jumatate din veniturile pe care le aveau si multi dintre ei nici macar nu-si permit sa cumpere ce se vinde in piete. In ciuda acestei situatii, guvernul nord-coreean a refuzat sa accepte ajutor de la SUA, care se angajase sa ofere ajutor alimentar constand in cateva sute de mii de tone de alimente, scrie Washington Post.

Eufratul seaca, Irakul sufera. Debitul Eufratului este considerabil mai mic fata de alti ani, din cauza politicilor privind apa ale Turciei si Siriei, a secetei din ultimii doi ani, dar si din cauza folosirii necorespunzatoare a resurselor de catre Irak. Oficialii cred ca, in viitorul apropiat, acesta s-ar putea reduce chiar la jumatate. Scaderea debitului acestuia a dus la naruirea a numeroase ferme aflate de-a lungul lui, a saracit pescari si a dus la abandonarea oraselor de pe malurile sale, fermierii mutandu-se la oras pentru a cauta de lucru. Seceta a cuprins tot Irakul insa. Astfel, in zona nordica, de obicei scaldata de precipitatii bogate, culturile de grau si orz sunt cu 95% mai reduse decat de obicei iar palmierii si livezile de citrice din est au fost deja distruse de arsita. Nivelul precipitatiilor a fost scazut pe parcursul ultimilor doi ani, lasand rezervoarele goale, iar oficiali americani au prezis ca productia de grau si orz va fi cu putin peste jumatate fata de cea de acum doi ani, in contextul in care Irakul era odata cel mai mare exportator de cereale din lume, scrie Campbell Robertson intr-un reportaj pentru The New York Times.