Evreul care a gasit stralucirea aurului la Auschwitz. Teribilismul lui Radu Mazare de a purta o uniforma a Wehrmachtului deschide un subiect de obicei evitat in media - modul in care se raporteaza romanii la Holocaust - si forteaza aparitia unui serial EvZ programat, initial, inspre toamna. De astazi, in fiecare joi, veti gasi cate un ”episod” dintr-o istorie ca o rana deschisa. Incepem de aici: Otto Adler a supravietuit si s-a intors din lagare convins ca ”viata e frumoasa si surprinzatoare, ca stralucirea aurului de 24 de carate”. Citeste mai multe in EvZ.

Aventurile lui Basescu in tara fara moguli si fara partide. Plecat in Asia Centrala sa caute gaz pentru conducta Nabucco, presedintele roman a aterizat intr-un Turkmenistan condus de un dictator dentist si chirurg de ocazie, care e legal si presedinte si premier, a cunoscut ziaristul care nu pune intrebari, a vazut ca ministrii tin capul jos cand seful statului vorbeste si a plantat un pom, incurcandu-se in lopeti cu Adriean Videanu, scrie Gandul.

Ploaie de euro peste gradina lui Zeus de la Cotroceni. Administratia Prezidentiala a alocat peste doua miliarde si jumatate de lei vechi pentru executarea unui sistem de irigatii necesar sau nu gradinii Palatului Cotroceni. Bugetul institutiei presedintelui Romaniei a fost majorat, fata de anul trecut, cu 75 la suta, pentru capitolul „bunuri si servicii”. Palatul Cotroceni a anuntat, prin e-licitatie, ca va cheltui suma de 256.302 lei, adica aproximativ 60.000 de euro sau peste doua miliarde si jumatate de lei vechi, pentru „executia unui sistem de irigare”. Data-limita de depunere a ofertelor a fost marti, in aceeasi zi fiind deschise si ofertele. Urmeaza si o etapa de licitatie electronica, in urma careia va fi decisa firma care va executa sistemul de irigatii, scrie Cotidianul.

Bilantul dezastruos al verdictelor de la Strasbourg: Romania va pierde 300 de noi procese la CEDO. Ziua publicarii raportului de tara al Comisiei Europene, pe Justitie, a prins Bucurestiul cu un bilant dezastruos in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. O situatie de ultim moment arata ca Romania este pe cale sa fie condamnata in aproape 300 de noi procese care i-au fost intentate de cetatenii nedreptatiti de instantele autohtone. Informatia a fost obtinuta de Romania libera chiar de la agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, Horatiu Radu. Inaltul oficial sustine ca "in prezent, la Curtea Europeana se afla depuse aproximativ 10.000 de plangeri impotriva Romaniei, scrie Romania libera.

Examene trucate la Interne. Dupa modelul fraudei cu permise auto din Arges, inalti ofiteri constanteni au „privatizat“ concursul de la „Situatii de Urgenta“. Sotii, nepoti si vecini ai „gradatilor” din Constanta au obtinut note de 10 la un examen de subofiteri, desi nu cunosteau nici notiunile de baza din materia pentru concurs. Dosarul prin care fostul sef al „Flotei“, contraamiralul Mircea Rusmanica, si fostul inspector-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea“, generalul (in rezerva) Petre Trandafir, au fost trimisi in judecata scoate la iveala o adevarata inginerie pentru fraudarea unui concurs de subofiteri pusa la cale de inalti ofiteri ai Ministerului de Interne, scrie Adevarul.

Mazare: „Simt in acest moment nevoia de a merge in reculegere”. PSD-istul Radu Mazare se pocaieste in fata comunitatii evreiesti, dupa ce in urma cu cinci zile defila pe podium imbracat in uniforma de nazist. „Dupa durerea pe care v-am pricinuit-o involuntar, simt in acest moment nevoia de a merge in reculegere la unul dintre cele mai sfinte locuri de omagiere a inocentilor din acest popor, care au suferit crunt in urma Holocaustului, pentru a le aduce un omagiu pios si sincer”, sustine primarul Constantei intr-o scrisoare de scuze, remisa ieri organizatiilor evreiesti. El adauga ca nu impartaseste „ideile nationaliste, fasciste sau antisemite”, ba, mai mult, „din dorinta de a cunoaste istoria poporului evreu”, a vizitat Israelul de trei ori, „de fiecare data mergand si la Memorialul Yad Vashem”, scrie EvZ.

Medaliatii Olimpiadei Internationale de Matematica: "Plecam sa studiem in strainatate!" Sase tineri au obtinut medalii de aur, argint si bronz la Olimpiada Internationala de Matematica de la Bremen, in Germania. Unul dintre medaliatii cu aur are numai 14 ani, in conditiile in care varsta majoritatii participantilor la concurs a fost intre 18 si 19 ani. Olimpicii au fost intampinati ieri, la sosirea pe Aeroportul Otopeni, de Ecaterina Andronescu. Unul dintre elevi i-a reprosat ministrului calitatea slaba a invatamantului romanesc, scrie Romania libera.

Cum se antreneaza un roman de top 10 mondial la sarituri in bazine fara apa. Constantin Popovici este un nume necunoscut in sportul romanesc, sau cel putin era pana la Campionatele Mondiale de natatie de la Roma. Acum, dupa ce stelistul de nici 21 de ani a ajuns in finala de sarituri de pe platforma de 10 metri, clasandu-se pe locul 8, cea mai buna performanta din istoria acestui sport in Romania, lucrurile ar trebui sa se schimbe. Doar ca Popovici este de alta parere si nu crede ca rezultatele bune pe care le obtine ii vor influenta in vreun fel viata sau cariera. “Stiu ca nu o sa primesc niciun premiu pentru locul 8”, spune Constantin, “dar as vrea ca, dupa aceste Mondiale, sa ajung si eu intr-o vacanta la mare, sa primesc o promovare la locul de munca si, asa cum mi s-a promis, sa primesc grad”, scrie Gandul.

Celebrul hotel Negresco din Nisa va fi lasat mostenire oamenilor fara adapost. Timp de aproape un secol, Hotelul Negresco din Nisa a constituit o destinatie de vacanta aleasa de vedetele cinematografiei, de milionari, membri ai caselor regale si comisari sovietici. Hotelul detine un candelabru creat de Gustav Eiffel, cuverturi din blana de nurca in fiecare camera, un portret al regelui Ludovic al XIV-lea, asa cum mai exista doar la Luvru si in Palatul de la Versailles, scrie cotidianul britanic "The Independent", citat de Agerpres. Jeanne Augier, proprietara octogenara a hotelului ce seamana mai curand cu un palat si a fost declarat monument istoric de catre statul francez, si-a rescris recent testamentul. Dupa moartea sa, actele proprietatii vor fi transferate unei organizatii caritabile ce salveaza oameni fara adapost si animale abandonate, scrie Romania libera.