Fostul sublocotenent de Securitate, Liviu Pangratiu, acum colonel in rezerva, este audiat de un procuror militar pentru crime impotriva umanitatii. Fostul securist, acuzat ca, in vara anului 1949, pe cand era sublocotenent de securitate, a impuscat pe la spate trei luptatori anticomunisti din satul Nepos, a fost audiat joi de un procuror militar de la Bucuresti. Acesta s-a deplasat special la Cluj pentru a sta de vorba cu fostul securist, dupa ce a citit dezvaluirile facute recent de „Evenimentul zilei”. Audierea a durat o ora si va fi reluata in perioada urmatoare.

Pangratiu are in prezent 90 de ani, grad de colonel in rezerva si este contabilul Asociatiei Veteranilor de Razboi din Cluj. Este singurul supravietuitor al acelor intamplari dramatice. Prin urmare, se foloseste de un avantaj enorm in aceasta ancheta: poate sa spuna ce vrea pentru ca nimeni nu il mai poate contrazice!

Mai exista doar, scrise in carti pierdute prin biblioteci prafuite, cateva marturii ale unor localnici sau fosti luptatori anticomunisti, plus o telegrama trimisa de Pangratiu la Bucuresti in care isi anunta sefii ca misiunea a fost indeplinita.

Integral in Evenimentul Zilei