EVZ: Cartea care arunca in aer lumea culturala din Romania
Volumul de memorii al regretatului carturar Adrian Marino, „Viata unui om singur”, care va aparea la inceputul lunii martie la Editura Polirom, va fi considerat, probabil, o dovada de lasitate, o ipocrizie sau, dimpotriva, una de curaj, dar cu siguranta pune pe jar lumea noastra literara.
Autorul critica „odiosul mediu literar” si ataca virulent miturile noastre culturale. Autobiografie indelung asteptata, care se opreste la anul 1999, volumul apare, conform dorintei autorului, la cinci ani de la moartea sa (19 martie 2005, Cluj-Napoca).
Citeste integral in Evenimentul Zilei.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Asa ca daca tot te-ai apucat sa dai definitii ale falsei celebritati, atunci pune-l pe G. Calinescu in capul listei.
Din pacate tinerii de azi sunt hipnotizati de nulitatile pomenite de tine.
Adrian Marino a fost singurul care in 1971 a laudat romanul PRINS al lui Petru Popescu, in timp ce N. Manolescu (pro-occidental azi de mama-mama) il desfiinta in toate ziarele catalogindu-l drept "burghez" si "reactionar".
Nu i-am considerat niciodata pe alde pataplesu ca fiind niste zei, dar nici mafioti, ci (din pacate pentru cultura noastra provinciala) niste oameni simpli si doar atat. Niste oameni cititi da, dar nu intelectuali. Nimic din scrierile lor nu m-au cutremurat (poate doar d-l patapievici care, desi a absolvit fac de fizica nu are nicio treaba cu conceptul stiintific; "omul recent" arata ca dansul nu stapaneste notiuni elementare din termodinamica de liceu, lucru care ma face sa ma gandesc ca dansul ar fi un soi "mai nobil" de impostor: impostorul apologetic carpatin).
Mi-e teama insa ca aceasta carte va servi unor interese meschine (gen WCTudor) din care altii isi vor face o arma (mai ales ca autorul a decis sa nu mai participe la dezbatere). Ori, atunci cand cauti adevarul, orice deformare/denaturare (voita sau nu) este fatala: nu trebuie sa inculpam (mafioti, nulitatici etc) ci sa facem ordine in pojghita asta de cultura mioritica. In care maneaua, fie ca va place sau nu, este un fenomen cultural, cel putin asa se vede din afara.
PS. acuma daca Eliade "a facut o obsesie de a fi republicat", asta nu inseamna ca a fost pe acelasi picior cu Beniuc, iar a-l compara pe N.Stanescu cu Arghezi imi suna a concurs de "regele manelelor". Nu poti compara oameni din generatii diferite.
Omul Recent, Humanitas, edV p73-74 [13]
"Pe de alta part, fizica nu se poate inchega daca ideea de sistem fizic izolat nu se poate imagina... bla bla... Altfel spus, stiinta matematica a naturii se poate naste, transcedental (ori kantian) vorbind, daca, numai si numai daca, natura este un sistem izolat: autonom bla bla bla" Tot aici zice ca sistemele autonome fac "imposibila existenta altor lumi in afara lor" Si foloseste termenul "transcedental" in fraza urmatoare!!!
dl HRP pare a fi uitat cateva lucruri destul de importante (pt un fizician):
1.mai exista si sisteme inchise si sisteme deschise, (ori a uitat ori e bigot): asta era partea de termodinamica, intamplator sau nu, exista laureati Nobel in stiinte care sunt religiosi: dovada ca stiinta nu e un sistem izolat ci din contra unul deschis daca e sa vorbim "transcedental"
2. nu face dovada intelegerii unui model stiintific, acesta e un instrument de lucru, nu sta "la baza nasterii fizicii", ceea ce sta la baza stiintei este curiozitatea omului.
3.amesteca suruburi (fizica) cu prune (metafizica): a vorbi "transcedental" despre fizica il pune pe "maguristul" HRP in aceeasi oala cu gen.dr. Emil Strainu (un caz clasic de schizofrenie dupa parerea mea)
Ar fi mai multe de spus, dar nu am nici timp si nici chef de explicatii (si nici nu e locul) fata de cei care "mai stiu si ceva" scoala.
Ideea generala a postului meu anterior era ca exista suspiciuni de impostura, iar o astfel de carte memorial ca a d-lui Marino e mai mult decat binevenita. Cazul "dr." S. Antohi va spune ceva?
M-am dus la paginile indicate si am citit textul. Atat cat ma pricep eu, mie mi se pare ca Patapievici nu se refera deloc la termodinamica, ci la faptul ca nu se poate face o descriere a unui sistem fizic daca nu se concepe in prealabil ideea unui sistem fizic izolat. Ce vrea sa spuna cu asta este ca marimile care caracterizeaza complet un sistem fizic sunt marimile care se conserva atunci cand sistemul fizic este izolat, adica integralele prime ale miscarii. Asta e mecanica teoretica si nu termodinamica.
Citatele pe care le dai din “Omul recent”, nemasacrate, arata asa: “Pe de alta parte, fizica nu se poate inchega daca ideea de sistem fizic izolat (sustras influentei oricarui camp exterior de forte) nu se poate, conceptual, imagina. La baza nasterii fizicii sta ideea ca exista marimi care se conserva si stari de miscare care sunt stari de fapt (……)
Altfel spus, stiinta matematica a naturii se poate naste, transcendental (ori kantian) vorbind, daca, numai si numai daca, natura este un sistem izolat: autonom fata de orice alte date decat cele care se afla deja in el, ca elemente pur fizice.”
Daca n-ai inteles ce vrea sa spuna Patapievici aici, imagineaza-ti ca ar exista schimbari miraculoase in, sa zicem, legea gravitatiei. Ca legea gravitatiei sa fie valabila trebuie ca mecanismul ei sa fie perfect izolat de interventii straine, adica din afara sistemului.
Spui ca la baza nasterii fizicii sta curiozitatea omului. Da-mi voie sa zambesc, curiozitatea omului sta la originea oricarei discipline si de fapt la baza oricarei investigatii dar de la curiozitate la cunoastere e o cale lunga. Ce spui tu aduce cu ideea ca Einstein a inventat teoria relativitatii doar pentru ca era curios.
Si, apropo de cultura si educatie, e hilar sa-ti dai cu parerea atat de zeflemitor si de pe pozitia unui atoatestiutor despre ce scrie “maguristul” Patapievici cand tu nu stii sa scrii corect cuvantul “transcendent”. Hai sa fim seriosi. Impostura intelectuala e la tine, nu la Patapievici.
1.Cunoasterea stiintifica (caci despre epistemologie e vorba si nu despre termodinamica sau legea gravitatiei) nu este un sistem izolat ci deschis. O spune istoria, bunul simt, vecinii de bloc, religia etc. Toate lucrurile astea sunt influentate si influenteaza stiinta (acuma mai conteaza si in ce bloc stai).
2. Chiar si cand confuzam obiectul discutiei si ne referim la o lege, de cand si pana cand sistemul izolat exclude, declara ceva inutil (vezi si cum concluzioneaza HRP)? Gravitatia declara inutilitatea fortei tari? Sistemul izolat isi este suficient, asta e altceva.
3. Legea stiintifica nu guverneaza ci explica observabilul intr-o limita rezonabila (unde rezonabil poate sa insemne orice in functie de scop). Asa ca "izolat" e un termen care devine foarte volatil. "perfect izolat" e un nonsens. Dar aici sunt alte chestii la mijloc, unii oameni nu pot gandi decat in legi, ordonante, decrete etc
4. Einstein chiar de la curiozitate a plecat: "oare ce se intampla daca ma uit intr-o oglinda cand calatoresc cu viteza luminii?"
5. Eu nu am spus ca nu exista legatura intre fizica si metafizica ci ca nu le poti amesteca dupa plac.
6 "magurist" e orice absolvent al fac de fizica al UniBuc (inclusiv eu), cunoscatorii stiu de ce! Daca (unde?) am scris gresit ma si gasesti impostor?
7. Daca d-l HRP nu era "magurist" nu aveam pretentii de statistica mecanica si termodinamica, dar asa am.
8. Indiferent daca intelegi sau nu, nu ai voie sa jignesti (eu acuz, spre deosebire de tine sau chiar si de HRP, in alte conjucturi). Nu imi dau cu parerea in calitate de atoatestiutor ci ca un simplu "suflator si-n iaurt" Tie chiar nu ti se pare tragic faptul ca "zei" ca alde Antohi, Quintus, Balaceanu-Stolnici, Dinescu, Sorin Dumitrescu (fund Anastasia), sunt de fapt niste neoameni?
b17zis@yahoo.com daca vrei sa continuam