De ce politistul din Chicago e altfel decat cel din Romania. In timp ce politistii romani abia au bani de benzina, doar departamentul de lupta impotriva traficului de droguri din Chicago are un buget anual de 5,4 milioane de dolari. Reporterii EVZ au avut ocazia de a vorbi cu sefii politiei, magistrati si jurnalisti din Chicago despre fenomenul care a atins in ultimii ani cote alarmante. "Implicarea comunitatii e primordiala. E important sa-i convingem ca prin contributia lor cartierul devine mai sigur. E greu, dar nu imposibil", declara Scott Oberg, sergent in cadrul Politiei Chicago. "In cele aproape 100 de intersectii ale orasului, traficantii de droguri lucreaza zi si noapte, la fiecare colt se vand zilnic droguri de cel putin 10.000 de dolari", spune Patrick Darcy, coordonator HIDTA, pentru Evenimentul Zilei.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Scandalul Duda: Rectorul Universitatii de Vest, Ioan Talpos, are intalniri de la barbat la barbat si tine lectii despre mame. Cadrele didactice ale Universitatii de Vest muncesc 20 de ore pentru 700 de lei in timp ce institutia plateste 26.000 de lei unei firme private pentru a-l aduce pe principele Radu Duda sa vorbeasca studentilor. Situatia a revoltat elita universitara timisoreana. Rectorul Ioan Talpos invoca discutii de la "barbat la barbat" si considera ca elita culturala a Timisoarei da cu barda in "mama" care o hraneste. Pana acum, trei din cele opt prelegeri au fost tinute de Radu Duda, iar de fiecare data Alteta Sa a plecat acasa cu 900 de euro dupa doua ore de vorbit pe teme precum "Democratie si IT", scrie Adevarul.

Misterele off-shore ale "Gentilomilor Sanctitatii Sale". "Clubul" cel mai exclusivist din lume, cel al "Gentilomilor Sanctitatii Sale", ascunde multe mistere privind relatiile dintre conturile off-shore si Vatican. O figura foarte legata de Sfantul Scaun este "regele" finantelor off-shore din Liechtenstein, Herbert Batliner, cel mai mare expert in acest domeniu dar si omul din umbra al finantelor Vaticanului. Batliner este presedintele unei fundatii cu sediul in Liechtenstein, "Peter Kaiser Gedachtnisstiftung", care are drept scop apararea valorilor crestine in Europa. Timp de decenii, Batliner, numit "Gentilom al Sanctitatii Sale" de Ioan Paul al II-lea, a operat din culise pentru binele Europei crestine. Apoi a fost calificat de un raport al Serviciului secret german BND si de revista Der Spiegel drept "regele administratorilor", "centrala spalarii banilor murdari" sau "prietenul evazionistilor si gangster", scrie Romania libera.

Pensionari cu bisturiu in mana. Cum a gresit o "manopera oarba" un ginecolog de 72 de ani. Un medic din Ineu face un chiuretaj si perforeaza uterul unei femei. Medicul are 72 de ani, este pensionar si profeseaza la singurul cabinet ginecologic din oras. "In timpul interventiei am vazut ca ii tremurau mainile si cred ca nici nu vedea bine", a sustinut femeia ulterior. Medicul Nicolae Bulzan nu da insa vina pe varsta, ci pe manevra medicala. "Chiuretajul e o manopera oarba", a explicat el pentru Gandul. "Se putea intampla oricui, am avut ghinion". In Germania el ar fi avut doar drept de consultanta la aceasta varsta. In prezent, media de varsta a corpului medical e de 49 de ani, ea crescand cu un an la fiecare doi ani. In 2050, in ritmul actual de migrare a medicilor tineri, vom fi operati de medici de 70 de ani.

Ambasadorul Germaniei: "Slabirea ANI nu va ramane neobservata la Berlin". Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, vorbeste, intr-un interviu acordat EVZ, despre contributia Berlinului la stabilizarea Zonei Euro. Diplomatul observa ca investitorii germani sunt interesati de Romania, dar se lovesc de birocratie si coruptie si ii avertizeaza pe parlamentari ca slabirea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) va fi observata in capitalele europene. "Sincer cred ca, in general, reducerile de cheltuieli si in privinta angajatilor nu ar fi putut fi evitate. Este extrem de necesar ca guvernul roman sa reduca cheltuielile publice", declara Andreas von Mettenheim pentru Evenimentul Zilei.

Istoria Lahovary, profanata de Vanghelie. In mod bizar, in ciuda vechimii si valorii artistice ale acestui cavou, Ministerul Culturii nu a trecut-o in lista monumentelor istorice protejate. Ultimii urmasi ai Lahovarilor care au detinut capela au fost decazuti din drepturi pentru ca au lasat locul in parasire. Conform regulamentului de functionare a cimitirelor, "constructiile executate de catre concesionar sunt proprietatea acestuia, urmand ca, la incetarea dreptului de folosinta, acesta sa elibereze terenul". In lipsa unui urmas al Lahovarilor, actualul concesionar, Mircea Sorin Niculae, varul lui Vanghelie, poate "elibera" el insusi terenul, scrie Adevarul.

Zidul Casei Poporului, pe jumatate daramat. Cum "a intrat" Adrian Nastase in zidul pe care el l-a ridicat. Liderul social-democrat Adrian Nastase a anuntat, joi, pe site-ul personal, ca legea pe care a initiat-o, de daramare a zidurilor institutiilor publice, a trecut tacit de Senat, urmand a intra in dezbaterea Camerei Deputatilor. Ironic, el a aratat ca initiativa sa e benefica in aceasta perioada in care oamenii protesteaza la Cotroceni sau la Parlament. Liderul social-democrat aminteste insa ca avizul Consiliului Legislativ pentru acest proiect a fost unul negativ. El se mai intreaba cu ironie de ce Parlamentul nu este cuprins in enumerarea institutiilor importante din argumentatia Consiliului Legislativ, scrie Gandul.