Al-Qaeda tinteste zona Caucazului de Nord pentru unitate musulmana. Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a declarat marti ca Al-Qaeda a inclus teritoriul Caucazului de Nord in planurile sale pentru crearea unui califat Islamic sau a unui stat unit musulman. Patrushev sustine ca teritoriul dorit de Al-Qaeda ar cuprinde Asia Centrala, Nordul si Centrul Arficii si zona Caucazului de Nord si ca reteaua terorista face presiuni asupra musulmanilor care locuiesc pe intinderea spatiului vizat de ei sa se rascoale impotriva diferitelor guverne si sa le rastoarne. Organizatiile teroriste de tip Al-Qaeda s-au transformat in miscari globale care doresc unirea persoanelor care impartasesc aceeasi ideologie. Atacurile lor in zona Caucazului de Nord sunt o amenintare continua, Rusia lupta cu rebelii in respectiva zona inca din anul 1992, cele mai sangeroase conflicte fiind cele doua razboaie din Cecenia. Potrivit ONU, in anul 2009 au avut loc 11.000 de atacuri teroriste in care au fost ucisi 15.000 oameni, 32.000 au fost raniti si peste 10.000 au fost luati ostatici, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Papa Benedict a invitat reprezentanti musulmani si evrei la sinodul Vaticanului. Papa Benedict XVI a invitat un aiatolah iranian si doi rabini la sinodul cu numarul 200 tinut de Vatican in Orientul Mijlociu. Sinodul, care va avea loc intre 10 si 24 octombrie 2010, va gazdui pentru prima data reprezentanti ai musulmanilor si evreilor. Invitatii speciali au fost chemati pentru a participa la discutii despre problemele Orientului Mijlociu si inca nu s-a specificat daca se vor intalni deodata cu membrii sinodului sau daca discutiile se vor petrece pe rand cu fiecare reprezentant. Din partea musulmanilor au fost invitati aiatolahul Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad apartinand siitilor iranieni care va fi insoit de secretarul general al Comitetului pentru Dialog Crestino-Musulman, Mohammad Sammak. Evreii vor fi reprezentati de rabinul David Rosen, conducatorul departamentului inter-religios al Comitetului Evreiesc International, care se va adresa sinodului in data de 13 octombrie si de rabinul Shear-Yashuv Cohen din Haifa, care in anul 2008 a acuzat ca importanti lideri religiosi ar fi trecut sub tacere ororile Holocaustului - facand referire la Papa Pius XII (1939-1958). Intr-un document de lucru inaintat publicului in ianuarie 2010 ca preambul al sinodului, prelatii Romano Catolici declarau ca musulmanii si crestinii trebuie sa lucreze impreuna impotriva extremismului islamic, anunta AFP.

China si Japonia au reluat discutiile dupa razboiul diplomatic inceput luna trecuta. Premierii Chinei si Japoniei s-au intalnit luni in Belgia marcand o revenire la sentimente mai bune intre cele doua tari dupa ce luna trecuta pornisera un razboi diplomatic, dupa ce Japonia a arestat capitanul unui vas de pescuit chinezesc aflat in zona insulelor Diaoyu. Cei doi s-au intalnit pe un coridor din vecinatatea salii de conferinte dupa un dineu si au stat de vorba 25 de minute. Prim ministrii au cazut de acord asupra beneficiilor de care se bucura cele doua tari daca pastreaza relatii bune si s-au inteles pentru o mai buna comunicare si intalniri directe intre cele doua state. Premierul chinez a sustinut pretentiile asupra insulelor Diaoyu care fac parte din teritoriul japonez, informeaza CNN.

Arheologii bulgari au descoperit o soba antica de piatra de origine traca. Echipa de arheologi bulgari condusa de Nikolay Ovcharov a incheiat campania de vara a sapaturilor din situl orasului trac Perperikon. Marti, Ovcharov a anuntat public cea mai importanta descoperire din cadrul sitului, respectiv o soba de gatit sapata direct in piatra datand din secolele 3-4. Soba este compusa in partea de jos dintr-o vatra al carui tavan are doua gauri ce permiteau focului sa ajunga in partea suprerioara unde erau puse vasele de gatit. Decoperirea reprezinta prototipul sobelor de gatit contemporane. Campania de vara a durat patru luni, timp in care au fost examinati si 100 de metri din zidul fortaretei Perperikon. Grosimea de 3 metri a zidului indica faptul ca Perperikon era fortareata cea mai puternica din muntii Rodopi in perioada romana (a doua parte a secolului al III lea d.H.). Profesorul Ovcharov considera ca cetatea era un palat-sanctuar care controla extractia de aur din muntii Rodopi si totodata centrul religios al Traciei care adapostea vechiul templu al lui Dionisos. Intre numeroasele artefacte si diferitele obiecte descoperite in vara aceasta se numara o lampa romana cu imaginea unei dansatoare goale, ornamente din bronz si din argint, sigilii ale diferitilor lideri locali si doua pietre de mormant, scrie Novinite.

Ecuadorul mareste salariile politistilor dupa ce acestia au incercat sa il omoare pe presedintele Rafael Correa. Ecuadorul a acceptat sa mareasca salariile politistilor si fortelor armate cu pana la 35 milioane de dolari anual, dupa mai multe zile de revolta in timpul carora soldatii au trebuit sa intervina pentru salvarea presedintelui Rafael Correa. Acesta a fost atacat marti de politistii inarmati in timp ce incerca sa le explice o noua lege care ar fi dus la taierea unor bonusuri. Presedintele s-a refugiat intr-un spital de unde a fost salvat de soldatii loiali regimului. Javier Ponce, ministrul apararii a anuntat noaptea trecuta aceasta marire de salarii in timp ce opinia publica dezbatea incidentul in care a fost implicat presedintele si care este numit de unii (inclusiv de Correa) incercare de lovitura de stat, iar de altii simple proteste impotriva scadereii salariilor. In timpul confruntarilor care au insotit greva politistilor au murit 8 persoane si peste 300 au fost ranite, anunta The Guardian.

Presedintele egiptean Mubarak indeamna pe israelieni si palestinieni la pace. Presedintele egiptean Hosni Mubarak a indemnat marti pe israelieni si pe palestinieni sa continuie discutiile directe si sa nu rateze o sansa care ar putea aduce pacea. Intr-un discurs tinut la ceremonia de marcare a 37 de ani de la razboiul cu Israelul, Mubarak a declarat ca pacea este cea mai buna cale prin care Israelul poate sa isi asigure securitatea. Tot el a amintit ca pacea incheiata intre tara sa si Israel este cea mai buna dovada ca finalul unui conflict este posibil. Negocierile sustinute de ONU intre israelieni si palestinieni au inceput la Washington pe 2 septembrie, dar se afla pe punctul de a esua pentru ca Israelul refuza sa extinda moratoriul de 10 luni asupra constructiei de colonii evreiesti in Cisiordania, moratoriu care a exipirat acum doua saptamani, informeaza AFP.