Danemarca va construi un tunel pentru legatura cu Germania. Parlamentul danez a decis modalitatea prin care se va face legatura cu Germania in zona Fehmarn. Accesul se va realiza printr-un tunel si nu printr-un pod deoarece acest sistem prezinta un grad mai mare de siguranta si este mai ecologic. Tunelul lung de 18 km se va realiza cu un buget de peste patru miliarde de euro si va lega insula daneza Lolland de cea germana Fehmarn. Momentan cele doua insule se afla in legatura cu tarile de care apartin prin poduri. Dupa construirea tunelului drumul dintre Hamburg si Copenhaga pe calea ferata se va scurta cu aproximativ 4,5 ore. In schimbul finantarii tunelului Danemarca va avea drept de proprietate asupra lui si va percepe o taxa de trecere, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Grecia incearca sa adopte programul de reforme inaintea summitului UE. Lovit de numarul mare al grevelor guvernul grec se pregateste sa infrunte legislativul caruia ii va prezenta programul de reforme considerat indispensabil pentru revigorarea economica a tarii. Reformele vizeaza reduceri la nivelul companiilor de stat sau in domeniul sanatatii si revizuirea sistemului de taxe, de toate acestea depinzand sustinerea financiara din partea UE si FMI. Inaintea sumitului UE ce va avea loc vineri, premierul Papandreou se lupta cu presiunile tot mai mari din partea sindicatelor si a categoriilor profesionale. Ambele grupuri promit sa continue protestele impotriva efortului fara precedent de liberalizare a economiei. La o saptamana dupa ce guvernul a prezentat propunerea legislativa menita sa deschida peste 150 de profesii, farmacistii, inginerii, medicii, avocatii si angajatii din transportul in comun au intrat in greva motivand pierderea unor drepturi. Modificand legile care au mentinut in mod artificial costurile ridicate ale fortei de munca Grecia poate scapa de faliment. Creditorii Greciei au anuntat ca esuarea proiectului legislativ al guvernului ar insemna pierderea ajutorului international. Actualul guvern a reusit pana acum sa adopte niste masuri de austeritate care au diminuat deficitul cu un procent record de 6% dar toate acestea au starnit mania cetatenilor. Pe langa greve in ultimele saptamani in Grecia a inceput o miscare de revolta, oamenii refuzand sa mai plateasca taxele de drum, de spitalizare sau de transport in comun, anunta The Guardian.

Incident armat la granita intre Afganistan si Pakistan. Trupele pakistaneze si afgane au fost implicate intr-un schimb de focuri de artilerie la frontiera dintre cele doua tari, cel putin o persoana murind in urma confruntarilor. Este vorba de cel mai grav incident intre militarii celor doua tari dupa cel din mai 2007, soldat cu moartea a trei civili si a unui politist afgan. Un ofiter din cadrul armatei afgane a confirmat existenta incidentului armat, acuzand partea pakistaneza ca a deschis focul. "In cursul diminetii, trupele pakistaneze au deschis focul spre posturile de politie din districtul Gurbuz (provincia Khost). Militarii nostri au ripostat. Ne-au atacat fara motiv. Luptele continua si nu sunt victime de partea noastra", a spus oficialul afgan. "Fortele afgane au lansat mai multe obuze de mortiera asupra pozitiilor noastre, omorand un militar si ranind alti trei, iar noi am ripostat", a declarat un oficial de rang inalt al armatei pakistaneze. Zona muntoasa situata la frontiera dintre Afganistan si Pakistan este un fief al rebelilor talibani si al membrilor retelei al-Qaida. Provincia Khost, unul dintre bastioanele talibanilor afgani, este situata la frontiera cu regiunea tribala pakistaneza Waziristanul de Nord, informeaza AFP.

Proteste la Berlin in urma evacuarii unui imobil. Peste 2.500 de politisti din Berlin au participat miercuri la actiunea de evacuare in masa a persoanelor care locuiau intr-un imobil din sectorul Friedrichshain. Actiunea a durat mai bine de cinci ore si s-a soldat cu zeci de arestari dupa ce o parte din rezidenti s-au blocat in interiorul locuintelor. Peste 1.000 de persoane s-au adunat in fata cladirii evacuate protestand cu pancarte si sloganuri. Povestea imobilului in cauza este legata de caderea Zidului Berlinului. In anul 1990 in capitala Germaniei au fost ocupate ilegal mai multe cladiri care la respectiva data erau nelocuite. In 1992 aceste imobile au fost preluate de Consiliul locuintelor care a incheiat un contract inchiriere cu ocupantii prin care acestia au devenit chiriasi cu acte in regula. Casa in litigiu a fost vanduta de catre Consiliul locuintelor unui dezvoltator privat care a preluat si contractele chiriasilor. Dezvoltatorul doreste acum sa renoveze cladirea si sa amenajeze in interiorul ei apartamente de lux. Chiriasii sunt revoltati pentru ca sunt scosi afara din casa dar mai ales pentru ca nu vor putea plati noua chirie dupa renovare. Chiria pe care o platesc la Consiliul locuintelor este foarte mica, ramanand pana in prezent la nivelul anului 1992, scrie The Guardian.

Republica Moldova va suspenda exportul de cereale. Guvernul de la Chisinau a decis miercuri sistarea temporara a exportului de grau alimentar pentru a nu pune in pericol securitatea alimentara a Republicii Moldova. Propunerea a venit din partea Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, care sustine ca exportul prea mare de grau alimentar ar putea duce la epuizarea rezervelor de grau si, respectiv, la scumpirea painii. Masurile luate de guvernul de la Chisinau sunt valabile pana la colectarea recoltei de grau din acest an, anunta Ria Novosti.

Reporteri Fara Frontiere: Sustinatorii lui Mubarak au batut jurnalisti si le-au furat echipamentul. Organizatia "Reporteri Fara Frontiere" "condamna ferm" violenta declansata de catre suporterii presedintelui Mubarak, care ar fi fost infiltrati si de ofiteri de politie sub acoperire, impotriva mai multor jurnalisti de la BBC, Al Jazeera, CNN, pe Al-Arabiya si ABC News. "Reporteri Fara Frontiere" spune ca multi jurnalisti "au fost direct atacati de catre suporterii sefului statului si de ofiteri sub acoperire... Jurnalistii au fost batuti si echipamentul lor furat", a declarat Jean-Francois Julliard, Secretar General al RSF, transmite AFP.

O biserica veche de 1500 de ani a fost descoperita in Israel. Arheologii evrei au declarat miercuri ca au descoperit o biserica veche de 1500 de ani cu un mozaic de podea cu tematica zoologica conservat surprinzator de bine. Biserica descoperita pe dealurile din sud-vestul Ierusalimului a functionat intre secolele al V-lea si al VII-lea. Sapaturile au inceput de curand dupa ce locul a fost identificat de niste hoti care l-au jefuit. Mozaicul descoperit in interiorul bisericii este unic prin modul de alcatuire si prin imaginile infatisate: lei, vulpi, pesti si pauni. El a fost acoperit din nou de arheologi pentru protejarea lui pana cand se vor gasi fondurile necesare unei conservari corespunzatoare, informeaza Fox News.