Filipine: Cutremur cu magnitudine de 6,7. Un cutremur cu o magnitudine de 6,7 pe scara Richter a lovit Marea Celebes dintre arhipelagul Filipine şi insulă indoneziană Sulawesi, a declarat vineri Institutul American de Geofizică (USGS), dar nicio avertizare de tsunami nu a fost eliberata imediat după cutremur. Epicentrul cutremurului a fost localizat de USGS la 330 km în largul oraşul General Santos, pe insula filipineza Mindanao, şi la aproximativ aceeasi distanta de la Manado pe insula indoneziana Sulawesi. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 512 km, scrie AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Kevin Warsh, cel mai tanar guvernator din istorie al Fed, anunta ca-si da demisia din fruntea institutiei. Warsh, de 40 de ani, a fost consilier economic al presedintelui George W. Bush si un apropiat al lui Ben Bernanke in timpul crizei financiare, iar in 2006 a venit in pozitia de guvernator fiind cel mai tanar ocupant din istorie al acestui post. Acesta a lucrat pentru Morgan Stanley in fuziuni si achizitii inainte de a ocupa functia de guvernator al Fed, potrivit Market Watch.

Vicepresedintele egiptean Omar Suleiman: Fac apel la tineri sa plece din piata si sa se intoarca la munca. Nu mai ascultati de posturile straine care va invrajbesc. Vicepresedintele egiptean, Omar Suleiman, a tinut un scurt discurs la televiziunea publica egipteana, joi seara, la putin timp dupa cel al presedintelui Mubarak. Vicepresedintele a inceput prin a lauda discursul lui Mubarak spunand ca acesta a inteles perfect situatia grea prin care trece tara si a dat asigurari ca va face tot ceea ce tine de el pentru a realiza tranzitia pasnica a puterii in acord cu Constitutia egipteana. Suleiman le-a cerut tinerilor din piata sa plece acasa si sa mearga la munca fiindca tara are nevoie de ei. "Fac apel la tineri, eroii Egiptului, sa plece spre casele lor, sa se intoarca la locurile de munca. Tara are nevoie ca voi sa munciti, ca sa ne dezvoltam in continuare. Nu ascultati de posturile care nu au alt obiectiv decat sa semene furia intre oameni. Trebuie sa credem in institutiile noastre, in Divinitate. Trebuie sa credem in propriile forte. Este timpul sa fim solidari si sa mergem impreuna pe acelasi drum. M-am rugat la Dumnezeu si ma rog in fata voastra sa asiguram securitatea in aceasta tara si bunastarea oamenilor", a declarat acesta, citat de BBC.

Mubarak nu a demisionat, dar a anuntat ca si-a delegat din atributii vicepresedintelui. Obama spune ca nu este vorba de "o tranzitie imediata, semnificativa sau suficienta". Discursul sustinut de Hosni Mubarak joi seara nu a adus demisia asteptata de protestatari, seful statului egiptean anuntand doar ca va delega din atributiile sale vicepresedintelui Egiptului si ca va modifica cateva articole din Constitutie pentru a asigura alegeri libere pentru septemebrie. Acesta a solicitat modificarea articolelor 76, 77, 88, 93 si 181 din Constitutie si desfiintarea controversatului articol 179, care se refera la starea de urgenta - principala cerinta a protestatarilor. Presedintele SUA, Barack Obama, a convocat dupa discursul lui Mubarak o intalnire de urgenta a Consiliului pentru Securitate Nationala. Obama sustine ca nu este clar daca actuala conducere din Egipt a realizat "o tranzitie imediata, semnificativa sau suficienta" a puterii si le-a cerut autoritatilor de la Cairo sa explice urgent schimbarile care au fost facute, si sa formuleze intr-un limbaj clar si neechivoc pas cu pas procesul care va duce la democratie si la un guvern reprezentativ cerut de poporul egiptean", scrie AFP.

Schimbare majora in cadrul CIA: Spionii americani se vor putea misca mai usor in intreaga lume. Intr-o schimbare majora menita sa revigoreze lumea spionajului dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, directorul Agentiei Centrale de Informatii a decis sa modifice felul in care opereaza National Clandestine Service (NCS), lucru care va influenta activitatea a aproape jumatate din efectivul CIA. Schimbarea este parte a planului de reorganizare "CIA 2015", creionat de directorul Leon Panetta. Planul lui Panetta urmareste sa transforme CIA intr-o agentie mult mai activa, ce poate raspunde cat mai rapid in razboiul impotriva terorismului si in alte chestiuni de securitate nationala. NCS a fost creata dupa atentatele din 2001, din fostul Directorate of Operations al CIA. Potrivit informatiilor, pana in prezent, NCS ii impartea pe ofiteri in functie de regiunile de pe glob sau in centre specializate pe anumite probleme. Astfel, cei insarcinati cu acoperirea Americii Latine isi petreceau intreaga cariera avand misiuni legate de acea zona, scrie usnews.com.

Rusia: Aproape 1000 de membri ai fortelor de ordine, inculpati pentru coruptie in 2010. Nivelul coruptiei din Rusia se mentine ridicat, 950 de responsabili din cadrul fortelor de ordine si din armata fiind acuzati in 2010 de fapte de coruptie. "Procurorii nostri au identificat anul trecut peste 9.000 de infractiuni vizand fapte de coruptie in toate structurile fortelor de ordine", a declarat colonelul Konstantin Beliaev, responsabil in Departamentul pentru combaterea coruptiei al Parchetului militar. El a precizat ca, in 2010, aproximativ 950 de persoane au fost acuzate de coruptie in cadrul fortelor de ordine si in armata, fiind intentate anchete penale. Beliaev a amintit de exemplul generalului Nikolai Konon, care a deturnat, impreuna cu doi subalterni, suma de 23 de milioane de ruble (5,7 milioane de euro), inainte sa fie arestat si condamnat, relateaza AFP.

Un avion s-a prabusit pe aeroportul din Cork (Irlanda): sase morti si sase raniti. Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit joi pe aeroportul Cork, din Irlanda, sase persoane pierzandu-si viata in urma tragediei, potrivit Irish Aviation Authority (IAA). Aparatul plecase de pe aeroportul George Best din Belfast. Potrivit informatiilor, incidentul a avut loc in conditii de ceata densa. Aparatul Manx2, folosit la transportul navetistilor, s-a prabusit pe pista in timpul celei de-a treia incercari de aterizare, in conditii de vizibilitate redusa. Aparatul a luat foc, iar bucati din el s-au raspandit pe o raza mare. Autoritatile au anuntat ca sase persoane au murit in urma tragediei, in timp ce sase au fost ranite. Cel putin doua persoane sunt grav ranite. IAA a anuntat ca avionul avea la bord zece pasageri si doi membri ai echipajului, scrie BBC.

O companie aeriana din Thailanda a angajat trei transsexuali ca insotitori de zbor. O companie aeriana din Thailanda, recent infiintata, a angajat transsexuali ca insotitori de bord, o premiera in lumea aviatica. PC Air spera ca initiativa sa sa fie preluata si de alti operatori aerieni. Cei trei transsexuali au fost recrutati in aceasta saptamana, in prima etapa a unui program de angajari ca urmareste sa promoveze egalitatea de sanse. Peste 100 de transsexuali au depus aplicatii pentru posturile oferite de PC Air. Peter Chan, directorul operatorului aerian, s-a declarat entuziasmat de angajarea transsexualilor despre care a spus ca "pot avea multe cariere - nu doar in lumea show-biz-ului - si multi dintre ei au visul de a deveni insotitori de bord. Eu tocmai le-am indeplinit acest vis", scrie The Telegraph.