Radarele fixe ar putea fi reactivate, iar numarul lor dublat. Unde vrea seful politiei rutiere sa monteze peste 200 de radare si cine va incasa banii: Ai mei erau slugi. Radarele fixe vor fi reintroduse pe sosele, iar numarul lor s-ar putea chiar dubla. Pentru a intra in vigoare, o astfel de masura are nevoie insa de cadru legal. Seful Politiei Rutiere, comisarul-sef Lucian Dinita, a declarat pentru gandul ca a propus infiintarea unui grup de lucru interministerial, care sa realizeze un ordin comun de reglementare in domeniu. "Atunci cand vom avea un cadru legal, vom repune in functiune cele peste 120 de radare fixe montate deja de autoritatile locale, a explicat Dinita. Vrem sa evitam situatii cum a fost cea a unei firme de recuperatori care cautau contravenientii acasa, pentru a le cere banii de amenda. Avem nevoie de o legislatie clara. Trebuie sa stim exact unde le punem, cate ne trebuie. Aparatele vor fi montate doar in localitati". Pentru omologare, specialistii de la metrologie trebuie sa isi de acordul. Apoi, trebuie stabilita si metodologia de achizitie a noilor aparate, scrie Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Al Jazeera are de gand sa "ocupe" Bosnia. Jurnalistul croat Goran Milic, o legenda a televiziunii iugoslave, sustine ca sarbii sunt furiosi de arestarea fostului general Ratko Mladici. Dar nici nu pare sa creada ca se va petrece vreun dezastru dupa asta. A urmarit cu atentie, de la Sarajevo, ultimele evenimente de dupa capturarea fostului lider al armatei sarbe. "Nu cred ca oamenii mai vad vreun interes sa faca ceva concret in legatura cu arestarea lui Mladici. Pentru ca, pana la urma, ce ar putea sa faca?", arata jurnalistul. Merge, mai degraba, pe "pragmatismul" oamenilor din zona. Goran Milic se afla in capitala Bosniei cu un scop. Urmeaza sa se ocupe, ca director de stiri si programe, de noul post Al Jazeera in limba croata si sarba, anunta EVZ.

Tutankamon de Romania: mormant de 4.500 de ani, descoperit la Brasov. La Aricestii Rahtivani, in Prahova, a fost scos la lumina un schelet cu o vechime de aproximativ 4.500 de ani, mai "batran" cu 12 secole decat mumia lui Tutankamon, celebrul faraon al Egiptului. Gasit intr-un mormant cu un diametru de 50 de metri, scheletul apartine unei persoane cu un rol important in comunitatea din care facea parte, sustin arheologii. Dupa trei saptamani in care au excavat zeci de tone de pamant si au periat cu migala osemintele scheletului, arheologii de la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova au avut bucuria sa se afle in fata uneia dintre cele mai mari descoperiri din ultima suta de ani din judet, informeaza Adevarul.

De ce vor italienii sa execute silit Primaria Constanta. O firma italiana a depus, saptamana trecuta, cerere de executare silita a Primariei Constanta, pentru a recupera o suma de 15 milioane de euro. Primaria a atacat cererea, iar solutia se va da, spun avocatii, in maximum doua luni. Incalcita poveste a contractului dintre Primaria Constanta si Fin.Co.Ge.R.O. SPA Catalia Italia, sucursala Romania, incepe in 1999. Atunci, Romeo Nunzio, imputernicitul cu puteri depline al italienilor, ajunge in Constanta, fara intentia de a investi aici. Nunzio povesteste insa ca l-a cunoscut pe primarul de atunci, Gheorghe Mihaies. "M-a impresionat viziunea acestuia despre dezvoltarea Constantei", spune italianul. Ce vroia, de fapt, Mihaies? Vroia dezvoltare urbana bazata pe constructii cu deschidere la mare, in cele mai cautate zone din oras, printre care Faleza Nord, strada Eminescu. Nunzio a mai spus, ieri, intr-o conferinta de presa, ca, incantata de proiecte, firma pe care o reprezinta a decis sa se implice, scrie Romania Libera.

Ministrul Sanatatii a decis:"Fara criterii de internare". Ce spune presedintele CNAS: "Este dreptul suveran al ministerului sa faca acest lucru". Ministrul Sanatatii a decis sa scoata din norme criteriile de internare si are dreptul sa faca acest lucru, chiar daca au existat disensiuni pe aceasta tema, a declarat, marti, pentru Mediafax, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta. "Ministrul Sanatatii a decis sa scoata aceste criterii. Chiar daca au existat disensiuni pe acest subiect, este dreptul lui suveran de a face acest lucru", a spus presedintele CNAS. El a precizat anterior ca proiectul cu normele de aplicare a contractului cadru privind acordarea asistentei medicale a fost depus la MS din martie, astfel ca puteau fi facute modificari, subliniind ca ministerul poate schimba orice, intrucat este institutia care aproba forma finala, anunta Gandul.

Castravetii "ucigasi" vin din Olanda sau Danemarca. Dupa ce au lovit in castravetii spanioli, germanii s-au razgandit: a doua analiza a demonstrat ca nu din Spania vine pericolul, iar in prezent, sunt suspecte mai degraba loturile de castraveti din Danemarca si Olanda. In tot acest timp, bacteria mortala care a declansat cea mai mare epidemie bacteriana din istorie in Europa este de neoprit, atat timp cat nu s-a localizat sursa exacta: in afara de cei 15 nemti morti, ieri a mai murit o femeie din Suedia, proaspat sosita din Germania. Peste o mie de europeni, printre care danezi, suedezi, austrieci, cehi, englezi si olandezi au fost afectati de bacteria Escherichia Coli, iar medicii se asteapta la mai multe decese in perioada urmatoare, intrucat starea acestora se inrautateste pe zi ce trece, iar infectia se transmite si de la om la om. Sursa infectarii ramane inca neclara, pe lista suspectilor fiind castravetii, rosiile, dar si laptucile. "Nu cred ca se poate estima scara la care s-a produs contaminarea vegetalelor", comenteaza microbiologul Maria Nica, informeaza EVZ.

Rezilierea contractului de lucrari, piatra care pune in pericol Muzeul National de Istorie a Romaniei. Muzeul National de Istorie a Romaniei, in special partea care gazduieste tezaurul istoric, are nevoie de lucrari "cu caracter de maxima" urgenta, pentru ca este extrem de vulnerabil in cazul unui cutremur major. Constatarea a fost facuta de catre Inspectoratul de Stat in Constructii la 14 ianuarie 2008, dar este in vigoare si astazi. In materialul aparut luni atrageam atentia despre situatia in care se afla Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) ca urmare a opririi lucrarilor de reconsolidare si reconstructie in decembrie 2006. Cladirea care gazduieste muzeul, vechiul Palat al Postelor cu o istorie de mai bine de un secol, se afla sub risc seismic destul de ridicat. In prezent, atat tezaurul istoric, cat si fatada s-ar putea prabusi in cazul unui cutremur, scrie Adevarul.

Cancerul la copil, vindecabil 90% De ce nu si in Romania? Copiii cu afectiuni oncologice au mai multe sanse de vindecare decat adultii, rata de succes in vindecare ajungand pana la 90%. In Romania, procentul de supravietuire este de doar 60% din cauza problemelor majore in aprovizionarea cu medicamentele esentiale si a aparaturii insuficiente. Daca ar fi sa ne luam dupa toate apelurile umanitare semnalate de Facebook, Yahoo Messenger sau Twitter am spune ca numarul copiilor diagnosticati cu cancer in Romania a crescut considerabil. Nu este deloc asa, sustin medicii oncologi. "Sunt diagnosticate mai multe cazuri, dar nu inseamna ca se si imbolnavesc mai multi copii", precizeaza medicul Eugen Gruber, oncopediatru la Institutul de Oncologie "Aleandru Trestioreanu", din Bucuresti, anunta Romania Libera.

Cum face statul roman head-hunting: "Le-am gasit cel mai bun om pentru Televiziunea Romana, dar a intervenit presedintele". Gasirea si plata unor manageri din mediul privat pentru a conduce companii de stat nu este obligatoriu un proces costisitor, sustin expertii in resurse umane. Problema principala ramane imixtiunea politicului in acest proces, mai ales tinand cont ca tot reprezentanti ai mediului politic vor alege candidatii de pe listele prezentate de experti. "Sunt foarte multi manageri capabili in Romania care ar fi dispusi sa vina sa conduca o companie de stat, chiar si pe un salariu de 10 ori mai mic decat cel pe care il aveau in mediul privat", a declarat pentru gandul George Butunoiu, consultant in resurse umane specializat in recrutarea de top management, informeaza Gandul.