Dinu Patriciu: Exista trei tipuri de companii: turma, haita si stolul. Omul de afaceri Dinu Patriciu a vorbit pentru "Evenimentul zilei", intr-un interviu document, despre scena politica din Romania, despre criza economica si masurile luate pentru a iesi din ea, dar si despre afacerile personale. "Eu zic mereu ca exista trei tipuri de companii si nu mai multe. Exista turma, haita si stolul. Turma are un cioban, sau un lider magar, dupa care oile se iau. Vointa conducatorului este litera de lege si toti executa. Acesta este un tip de firma foarte raspandit in capitalism, dar care poate supravietui si intr-o societate mai complexa: foarte multe dintre firmele de familie care caracterizeaza economia occidentala sunt nascute de antreprenori dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, care au condus timp de o generatie aceste corporatii. Ele, insa, la a doua generatie incep sa se dizolve sau devin publice. A doua generatie de antreprenori este ca o haita de lupi tineri care-i urmareste pe cei batrani sa le ia gatul. Este un model de corporatie pe care il regasiti in mari multinationale, banci de investitii si in corporatii de toate felurile". Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Laptarul, portarul si bisnitarul. CE NU STIAI DESPRE POLITICIENII PE CARE-I VEZI LA TELEVIZOR. Au muncit la negru sau ca necalificati, au cules ciuperci, au taiat lemne, au vandut varza in piata sau au facut specula cu tigari. Portretul politicianului de tinerete nu este cu nimic diferit de al romanului de rand. Premierul Emil Boc a intrat in campul muncii imediat dupa ce a terminat liceul. Picat primul sub linie la facultate, actualul sef al executivului a muncit la un CAP unde a carat baloti. Nu in fiecare zi, ci cate o saptamana pe luna, cat sa aiba timp si pentru a se pregati pentru examen. "Am lucrat la CAP-ul dintr-un sat vecin cu mine, satul Calata, unde am fost de la carat de baloti pe camp, la activitati specifice de acolo. Nu vreau sa fiu ipocrit si sa spun ca in fiecare zi am fost acolo. Am fost in fiecare luna cate o saptamana, o saptamana si ceva. Dar in anul acela m-am pregatit, iar anul urmator am intrat la facultate cu 9,18, daca nu gresesc, si am fost primul care am intrat", a povestit Boc despre inceputurile sale intr-ale muncii, scrie Gandul.

Budism in Dristor: templul in care te calmeaza calugarii Zen. Templul Zen din cartierul bucurestean Dristor traieste din donatiile celor care merg acolo sa se incarce cu stari de bine. Doi calugari impart cu toata lumea practica budista a zazenului. Ca toate lucrurile despre care crezi ca-ti schimba viata, si calugaria lui Ionut Nedelcu, in templul Zen din Dristor, a inceput de la o carte. O citea prin 2000 cand, pe una din file, a gasit adresa casei din Bucuresti unde se tineau practicile budiste zen. Spune ca nu s-a dus cu nici un gand, dar de atunci a ramas acolo. In fiecare zi, dimineata devreme, tine meditatiile in tacere, undeva la primul etaj al casei care serveste drept templu budist sau, mai scurt, dojo. E calugar zazen, are 30 de ani si e arhitect, relateaza EVZ.

O "tufa" despre care nimeni nu stie cat traieste, aduce profit anual de 50.000 euro la hectar. Pe un platou alpin, la altitudine de 1100 de metri se dezvolta de la an la an afacerea brasoveanului Mihai Ciubotaru. Este vorba despre o plantatie de afini de patru hectare, una dintre cele cateva ferme de acest fel in tara. Specialistii spun ca afinele pot aduce un venit la hectar de pana la 50 de mii de euro anual. Fermierul Mihai Ciubotaru ne-a dat ca punct de intalnire digul barajului Zetea, de langa Odorheiul Secuiesc: "O sa vedeti un salbatic netuns si nebarbierit, cu un <> visiniu. Ala-s eu". Pana la ferma nu exista drum, asa ca masina de teren in care ne aflam a luat coasta pieptis, inaintand in zig-zag cu viteza de caruta. Cand vad masina, cei cativa bastinasi care traiesc din tata-n fiu izolati pe platoul din varf de munte, il saluta pe fermier exclamand: "E Misu cu afinele! Nebunu' de la Brasov!", informeaza Romania Libera.

FABRICA DE DOCTORATE ROMANIA - O AFACERE TOP SECRET. Promovarile din universitati au fost secretizate de Ministerul Educatiei. Numele tuturor doctorilor universitari unsi in ultimii doi ani au fost secretizate de Ministerul Educatiei. In totala contradictie cu principiile de transparenta invocate in discursul public, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a blocat accesul catre datele ce privesc innobilarea universitara din perioada mandatului sau. Iar productia de doctori este una record: 4153 de dosare confirmate in anul 2010 si alte 2501 in prima parte a acestui an. O procedura similara a fost folosita si in cazul listelor ce privesc profesorii si conferentiarii care si-au obtinut titlul in ultimii doi ani, desi in acest caz, cifrele sunt mult mai modeste: doar 44 de profesori si 159 de conferentiari promovati in facultati, scrie Gandul.

Revolutionarii, paravan pentru afaceri cu masini. In perioada 2001-2003, Iordan Radulescu si George Costin erau sefii revolutionarilor. Aceasta este perioada in care unii posesori de certificate au provocat scandalul eludarii taxelor vamale. Mai multi revolutionari s-au trezit datori statului intrucat pe numele lor fusesera aduse in tara mai multe masini de lux, fara ca ei sa aiba habar, sau pentru ca isi vandusera drepturile. "Adevarul" continua sa traga semnale de alarma cu privire la seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, George Costin. Am prezentat, in trei episoade, nereguli mari savarsite de secretarul de stat, care a fabricat mii de revolutionari, pagubind statul cu sume uriase, relateaza Adevarul.

Programul "Nici o cresa din cele 400 promise". Premierul Emil Boc si ministrul Elena Udrea promiteau, in 2010, ca vor construi 400 de crese in 2011. Pana la aceasta data insa, autoritatile nu au depasit faza procedurilor de licitatie. "Am decis sa construim in 2011 un numar de 400 de crese", spunea ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, in decembrie 2010. Oficialul promitea ca primele crese vor fi inaugurate in mai 2011 si ca astfel se va rezolva problema mamelor care nu au cu cine sa-si lase copiii cand se intorc la munca. Promisiunea Elenei Udrea venea la scurt timp dupa ce primul ministru, Emil Boc, anunta micsorarea concediului ma-ternal platit de stat de la doi, la un an. Pentru a linisti spirite-le aprinse in urma acestei taieri, premierul a vorbit despre ace-easi solutie: 400 de crese in 2011, informeaza Romania Libera.

Tovarasii din ilegalitate ai lui Ceausescu. Ceausescu a cunoscut intelectuali de stanga: scriitorul Gellu Naum, compozitorul Matei Socor. Dar si pe Mihail Roller si Scarlat Callimachi. In a doua jumatate a anului 1934, Ceausescu a fost arestat de mai multe ori. De fiecare data a fost pus in libertate. In august 1934, dupa cum a scris in autobiografie, tanarul Ceausescu a fost cooptat in Comitetul Central al tineretului antifascist. Ce a facut in continuare, se poate afla din dosarul personal intocmit pe numele lui de Siguranta statului, aflat la Arhivele Nationale. Noua sarcina i-a adus dese confruntari cu politia. Arestat de mai multe ori, pentru intervale scurte de timp, nu a ajuns niciodata in fata justitiei. In dupa-amiaza de 26 august 1934, Ceausescu a fost arestat a treia oara. Era cu Fred Demostene, un student la matematici, si cu Iosif Schwarz, functionar. Cei trei se intalnisera intr-o casa din strada Echinoxului nr. 53. Locuinta conspirativa se afla in zona Filaretului, langa Sanatoriul TBC. Integral in Adevarul.