23 August, o sarbatoare care ezita intre fite si istorie. Comunismul se vinde bine. Trendurile inoata in apele caldute ale unei nostalgii "cool". Ne-am obisnuit deja: daca e 1 Mai sau 23 August, DJ-ii se pregatesc pentru incalzirea atmosferei cu slagarele "Epocii de Aur" - autentice, ori remixate, iar animatoare-pionier se pregatesc pentru "senzatii tari, romanesti". Comunismul s-a mutat in cluburi, culmea, in spatii in care se poate evada! Exisa petreceri cu tema comunista asa cum exista parcurile Disneyland. Simbolurile ideologice devin "funny", cantecele muncitoresti de alta data au devenit cantecele clubberilor de azi. "In era veche, pre-decembrista, sarbatorile erau putine - ca si zilele libere, doar duminica. Prin urmare erau festiviste si gustate din plin de oamenii muncii de la orase si sate", este de parere criticul de moda si stilistul Alin Galatescu, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ucigasul Rimaru: Am avut relatii intime doar cu forta! La 3 septembrie se implinesc 40 de ani de la pronuntarea deciziei de condamnare la moarte a celui mai sadic criminal roman, Ion Rimaru. Student la Medicina Veterinara, Rimaru a savarsit nu mai putin de doua violuri, o tentativa de viol, patru crime si sase tentative de omor. Scopul sau era sa-si satisfaca fanteziile sexuale, insa dupa cum singur a declarat, nu a avut nicio relatie intima fara a apela la forta. Temutul criminal s-a plans intantei, la recurs, ca femeile nu-l placeau si, din dorinta arzatoare de a intretine relatii intime, ii incoltea in cap ideea de a le ucide pe cele care-i refuzau avansurile, informeaza Adevarul.

Hans Litten, un erou anonim impotriva lui Hitler. Un nou film spune povestea unui avocat evreu care l-a infruntat pe Hitler acum 80 de ani, castigand ura dictatorului pe viata. Jurnalistii de la BBC dezvaluie povestea lui Hans Litten, un erou anonim, in lupta impotriva dictatorului Hitler. In sala de judecata din Berlin, fata lui Adolf Hitler era rosie si furioasa. Viitorul dictator nu era obisnuit cu acest tip de interogatoriu. Un tanar avocat evreu, inteligent, integru, radical pe nume Hans Litten il chestiona pe Hitler cu privire la huliganii sai paramilitari. Liderul nazist fierbea in boxa martorilor. Atunci cand Litten l-a intrebat de ce partidul sau a publicat un pamflet care instiga la rasturnarea puterii, Hitler si-a pierdut calmul cu totul. Integral in Romania Libera.

Cum sa devii sclav intr-o fabrica de ciocolata din SUA. Doi dintre tinerii romani care protesteaza fata de conditiile de munca pe care le-au gasit in SUA prin programul "Work and Travel" povestesc ce au patit pe "Taramul fagaduintei". Cristian Diac e la a doua vizita in SUA, cu "Work and Travel". Prima data a fost de vis, din cate explica. S-a indragostit de America, iar cand a revenit in tara numai despre asta povestea. Asa ca, pentru el, sa se intoarca acolo si anul acesta a fost mai mult decat o simpla curiozitate. "Credeam ca o sa fie si mai bine, mai ales ca stiam cu ce se mananca Statele", spune baiatul. Are 21 de ani si nu si-a imaginat nicio clipa ca va gasi acolo ceea ce el numeste "un lagar", anunta EVZ.

Povestea unicului papirus din Romania. Unicul papirus din Romania si cel mai vechi din Europa a ajuns, ieri, dupa 52 de ani, la Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia si, incepand de astazi, expertii incearca sa-i desluseasca secretele. Papirusul dateaza din secolul IV i.Hr. A fost descoperit de-abia in anul 1959, iar imediat dupa descoperire a fost trimis la Moscova, pentru restaurare si conservare, unde insa i s-a pierdut urma si a ramas pana zilele trecute. A fost recuperat dupa ce, timp de doi ani, directorul Muzeului de Arheologie Callatis, Sorin Marcel Colesniuc, a dus o adevarata munca de investigator si o ofensiva diplomatica pe toate planurile posibile, reusind sa gaseasca documentul si, mai mult, sa convinga partea rusa sa il predea. Acesta marturiseste ca rusii au facut un eveniment din predarea documentului si ca relatia profesionala cu specialistii din Moscova a fost excelenta, relateaza Romania Libera.

Rusia vrea sa uneasca Eurasia cu America printr-un tunel. Rusia va construi cel mai lung tunel din lume pe sub Stramtoarea Bering, ca parte a unui coridor de transport care va lega doua continente. Tunelul va avea 103 kilometri, va fi prevazut cu cale ferata electrificata de inalta viteza, cu o magistrala auto, linii de inalta tensiune si telecomunicatii. Proiectul tunelului transcontinental Eurasia-America a fost subiect important de discutie la Conferinta Internationala privind dezvoltarea integrata a infrastructurii ce a avut loc, zilele trecute la Iakutk. Trecea unor garnituri de tren pe sub Stramtoarea Bering este unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale secolului XXI, noteaza "Rossiskaia Gazeta", informeaza Adevarul.

Interlopul Metin vrea sa fie rege in sectorul lui Piedone. Nu mai impresioneaza pe nimeni faptul ca mascatii sparg usile interlopilor abia cand se crapa de ziua si intind in mijlocul casei pistoale, bate, lanturi, sabii sau alte obiecte de casapit. Ultimii care au incaput pe mana politistilor au fost membrii clanului "Metin", cei care vor sa fie regi peste sectorul 4 din Capitala. Ieri dimineata, sapte membri ai gruparii interlope au fost condusi, la audieri, la sediul Politiei Capitalei, in urma a sase perchezitii facute in mai multe locuri din Bucuresti. Dupa ce mascatii le-au intors casele cu fundul in sus, au fost gasite foarte multe arme albe, obiecte contondente, sabii, pistoale cu proiectil de cauciuc, material pirotehnic, precum si mai multe baxuri de tigari netimbrate, scrie EVZ.

Garaje din beton, transformate in Casa Domnului. Parintele Mihai Aldea s-a luptat timp de 11 ani pentru a reusi sa-si construiasca propria biserica. Acesta a inceput sa tina slujbe in doua garaje care i-au fost donate. Iarna, gheata statea pe pereti, insa slujbele se tineau regulat. Acum, garajele fac parte din fundatia unei biserici noi, o cladire impresionanta. Pe aleea Covasna din cartierul Berceni, departe de agitatia strazii principale, cativa oameni muncesc de zor. Un gard subred din metal, usor ros de rugina, imprejmuieste o biserica cu o poveste interesanta. Biserica Sfantul Daniil Sihastru se afla inca in stadiul de constructie. Cladirea, lunga de 20 de metri si inalta de 8, are ca fundatie doua garaje. Un domn inalt si carunt isi mangaie barba lunga si deasa. Integral in Romania Libera.

Cu rostopasca si musetel, Ceausescu a pregatit revolutia. In timp ce culegeau plante medicinale in apropierea lagarului de la Targu Jiu, comunistii planuiau preluarea puterii. Statul major al pregatirilor a fost in infirmeria lagarului din Targu Jiu. In evadarea lui Gheorghiu-Dej a fost implicat si tatal lui Sergiu Celac, translatorul lui Nicolae Ceausescu. Mai rar atata umor ca-n relatarea pregatirilor "insurectiei armate" de la 23 august 1944, facuta de Michel Hamelet, biograful francez al lui Ceausescu. La Targu Jiu a fost conceput un plan de evadare in masa, scrie ziaristul francez in 1971. Comunistii care lucrau in exteriorul lagarului indeplineau si misiuni de identificare a drumurilor si obiectivelor militare. In fruntea lor, bineinteles, echipa lui Ceausescu, relateaza Adevarul.