​Ce se intampla in corp daca dormi mai putin de sase ore pe noapte. Sute de gene au de suferit atunci cand dormim prea putin noapte de noapte. Cele mai afectate sunt genele a caror activitate dicteaza cat de puternic este sistemul nostru imunitar, cum functioneaza metabolismul si raspunsul organismului la stres. Daca dormim prea putin - adica mai putin de sase ore pe noapte - timp de mai multe nopti la rand (asa cum se intampla atunci cand este foarte cald, de exemplu), da peste cap activitatea unui numar impresionant de gene care alcatuiesc genomul uman, arata un studiu recent. Este suficient sa dormi 6 ore sau mai putin timp de o saptamana pentru ca efectele nocive asupra sanatatii sa se faca simtite, potrivit specialistilor de la Universitatea Surrey, din Marea Britanie. Testele efectuate de specialisti asupra voluntarilor care au dormit insuficient timp de sapte zile au aratat modificari substantiale in activitatea genelor care regleaza sistemul imunitar, metabolismul, ceasul biologic (cum functioneaza organismul in functie de momentul din zi) si modul in care organismul raspunde la stres, scrieAdevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Expertii au descoperit ca un criteriu important in alegerea unui partener este vocea acestuia. Iata ce fel de voci le atrag pe femei si pe barbati. Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta din Marea Britanie a scos la iveala faptul ca exista anumite voci care proiecteaza o atractivitate imediata spre sexul opus. La barbati, vocile blande si grave acompaniate de o respiratie puternica sunt considerate atragatoare, in timp ce femeile cu voci mai ascutite semnaleaza ca acestea au un fizic mai mic care nu incita barbatul, ci mai curand il seduce. "Aceste rezultate sunt in concordanta cu ipoteza potrivit careia atractivitatea vocala este realizata pe baza mecanismului de proiectare a dimensiunilor care este folosit de animale. Insa implicarea ritmului respirator in stabilirea gradului de atractivitate este interesanta pentru ca ar putea fi o metoda de neutralizare a agresivitatii asociate cu un corp de mari dimensiunii", au explicat autorii studiului, anuntaDoctorulzilei.ro.

Dieta Mayo - cum puteti slabi fara sa va periclitati sanatatea. Nu doar eliminarea catorva kilograme care ne dau de furca, dar si imbunatatirea starii de sanatate ar trebui sa stea la baza deciziei de a urma o dieta sau alta. Atunci cand alegem un plan alimentar, specialistii ne indeamna sa-l alegem pe acela care nu ne pune sanatatea in pericol de dragul frumusetii si care ar putea deveni, treptat, un stil de viata. Pe langa un meniu sanatos, dieta Mayo Clinic promite eliminarea intre 3 si 5 kg in primele 2 saptamani, dupa care se va continua mai lent, pierzandu-se maximum 800 - 900 de grame saptamanal. In primele 14 zile, nu se numara calorii, iar intre mese se pot consuma cate fructe si legume isi doreste fiecare. Dupa acest interval insa, incepe numaratoarea caloriilor in functie de dorinta fiecaruia de a mai slabi sau de a se mentine la greutatea obtinuta. Practicatii incep sa invete care sunt cele mai sanatoase surse de hrana, de unde ar trebui sa vina caloriile si, in general, vor capata obiceiuri sanatoase pe care este indicat sa le mentina tot restul vietii, informeazaGandul.

Cele mai sanatoase 20 de bauturi pentru organism! Nemtii de la cotidianul Bild ne sfatuiesc ce bauturi este indicat sa bem pentru a scapa de sete, pentru a ne racori si pentru a bea ceva bun, cu gust. Specialistii spun ca urmand aceste sfaturi nu numai ca ne vom satisface nevoia de a ne racori, ci putem scapa chiar si de cancer. Daca bei cacao regulat cu siguranta vei avea pielea pe cat de hidratata trebuie, pentru a nu se usca. Este necesara o cana de 200 ml pe zi, cu lapte degresat si cat mai putin zahar sau chiar deloc. Cu un consum moderat de vin, slabesti. De asemenea, vinul previne aparitia aterosclerozei. Cantitatea recomandata ste de 1 pahar pe zi, nu mai mult de un litru pe saptamana. Important: doua zile pe saptamana nu se consuma pentru a nu da dependenta, scrieLibertatea.

Cinci mituri despre colesterol. E bine sau nu sa mananci oua? Peste o treime dintre romani au colesterolul peste limita normala, arata statisticile. Si totusi, prea putini stiu ce le face cu adevarat rau si ce nu. Alimentatia nesanatoasa si sedentarismul sunt, intr-adevar, principalii factori care duc la cresterea nivelului grasimilor in sange, insa, potrivit medicilor britanici, informatiile precare sau incorecte despre colesterol si despre masurile de prevenire a imbolnavirilor de inima, de exemplu, transforma problemele cu colesterol intr-o problema de sanatate publica. "Colesterolul este in totalitate daunator" FALS. Colesterolul este indispensabil organismului. El se gaseste atat in sange, cat si in celule, fiind o componenta de baza a acestora. "Fara colesterol nu am putea supravietui mai mult de cateva ore, deoarece din el organismul fabrica hormoni sexuali si construieste membrane celulare", subliniaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, anuntaAdevarul.

Riscul bebelusului de autism poate fi "citit" in placenta. O noua cercetare sugereaza ca riscul ca bebelusul sa sufere de autism poate fi estimat la nastere prin studierea placentei. "Putem studia placenta la nastere si putem stabili riscul de autism al bebelusului cu un grad mare de precizie", a comentat dr. Harvey Kliman de la Universitatea Yale. In timpul sarcinii, placenta mentine alimentarea cu sange a bebelusului nenascut separata de cea a mamei, oferindu-i totodata fatului oxigen si substante nutritive. La nastere, placenta iese alaturi de bebelus din uter. Placentele femeilor ale caror copii aveau autism aratau diferit de cele ale celorlalte femei, au observat cercetatorii. Acestia s-au concentrat asupra incretiturilor anormale si asupra dezvoltarilor celulare anormale in placenta, cunoscute sub numele de incluziuni trofoblastice, informeazaDoctorulzilei.ro.