Relatiile de prietenie si discutiile in contradictoriu din cuplu cresc rezistenta la raceli si gripe. Certurile saptamanale cu partenerul de viata stimuleaza producerea anticorpilor, arata noi studii, citate de publicatia americana „Prevention”.

Insa nu este suficient sa aveti o imunitate puternica. Trebuie sa stiti si cum sa scapati de numarul mare de microbi care va inconjoara. Sfatul specialistilor este sa va spalati pe maini de minimum cinci ori pe zi. In lipsa apei si a sapunului, folositi geluri dezinfectante speciale.

Solutii cu 60% alcool

Cercetatorii de la Spitalul de Copii din Boston au descoperit cu 59% mai putine cazuri de infectii la stomac in randul micutilor care foloseau in timpul zilei solutii dezinfectante de maini. Acestea elimina aproape toti microbii daca le frecati in palme 10-15 secunde.

Cumparati produse care au minimum 60% alcool si nu mai necesita clatire. In plus, de cate ori aveti ocazia, spalati-va pe maini cu apa si sapun, va mai sfatuiesc specialistii.

Cercetatorii de la „Naval Health Research Center”, din San Diego, SUA, au observat o descrestere cu 45% a numarului afectiunilor respiratorii la voluntarii care s-au spalat pe maini de cel putin cinci ori pe zi.

Discutati 15 minute

O discutie in contradictoriu cu partenerul de viata o data pe saptamana are efect imunostimulator, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din California. In urma unei conversatii de 15 minute, se inregistreaza aceleasi schimbari de presiune si ritm cardiac ca dupa o sedinta de fitness. Discutiile care includ injurii sau ironii au efect contrar.

Prietenia nu numai ca elimina efectele hormonului stresului, dar va si asigura o sanatate de fier, arata noi studii ale cercetatorilor de la Universitatea „Carnegie Mellon”, SUA. Dupa administrarea vaccinului antigripal unui grup de 83 de voluntari, s-a observat ca organismul persoanelor care aveau multi prieteni producea mult mai multi anticorpi decat cel al voluntarilor mai putin prietenosi.

Evenimentul Zilei