Gătitul cu inducție este cunoscut de zeci de ani, dar numai recent a început să-și facă loc printre plitele cu gaz și electrice. „Este vremea inducției”, spune și cel mai respectat site american pentru comparat produse de consum.

Plită cu inductieFoto: Ocskay Mark / Alamy / Alamy / Profimedia

La prima vedere, arată identic cu o plită electrică obișnuită. Dar sub placa ceramică se ascunde altceva. Plita tradițională funcționează prin procesul lent de transmitere prin conducție a căldurii de la o rezistență la vasul de gătit.

Plita cu inducție utilizează o bobină de cupru și creează un câmp magnetic care trimte pulsații în vas. Acestea fac electronii din oală sau tigaie să se miște repede, generând căldură.

Plitele cu inducție sunt mai sigure decât cele cu gaz

Ca și la plitele electrice tradiționale, nu există flacără deschisă sau butoane care pot fi rotite accidental. Nu emit poluanți care pot provoca astm copiilor.

Iar cum gazul va face treptat loc curentului electric din surse regenerabile, probabil că inducția va apărea în tot mai multe bucătării.

Plitele cu inducție pot fi fierbinți

Mulți cred că plita rămâne rece, deoarece câmpul magnetic acționează direct în oală/tigaie. Nu e chiar așa. Căldura se poate transfera de la vas la suprafața ceramică și aceasta poate fi caldă sau chiar fierbinte la atingere, chiar dacă nu arzătoare ca plita electrică. Așa că fiți atenți la becul care indică când s-a răcit suficient.

Se gătește altfel prin inducție

Chiar și bucătarii experimentați au nevoie de timp ca să învețe cum să folosească plita cu inducție. Unul din cele mai mari avantaje este că se încălzește foarte repede, chiar mai repede decât vă așteptați.

La fel, s-ar putea să fie nevoie pentru gătit de o temperatură mai mică decât ce știați. Dar veți fi surprinși de cât de bine menține constantă o fierbere potolită. Ca și plitele cu gaz, sunt foarte sensibile la reglajele de temperatură.

Modelele electrice tradiționale au nevoie de mai mult timp ca să se încălzească sau răcească.

Plitele cu inducție au de obicei întrerupătoare automate, care le închid dacă este depășită o anumită temperatură. Se întâmplă mai ales cu vasele din fontă, care rețin foarte bine căldura.

Compatibilitatea cu vasele de gătit

Mulți se tem că va trebui să cumpere noi vase pentru gătit. Dar multe din cele moștenite de la bunica se vor potrivi foarte bine, cum sunt cele din fontă sau oțel. Dar aluminiul, cuprul, sticla și ceramica vor fi inutile. Dacă nu mai aveți foi cu instrucțiuni la vasele pentru gătit, tot ce vă trebuie este un magnet de frigider. Dacă se lipește de fundul vasului, este ok!

Multe plite cu inducție au prețuri accesibile

Producătorii sunt tentați să pună prețuri de lux ca la orice noutate. Dacă modelele de top pot costa mii de euro/dolari/lei, de câteva ori mai mult decât plitele cu gaz/electrice, există în comerțul online din România și plite cu inducție cu prețuri care încep sub 150 de lei.

Iar inducția este mai eficientă dcât celelalte metode, deoarece nu se pierde căldură în aer. Economia este însă modestă, având în vedere că gătitul folosește doar 2% din consumul energetic al unei gospodării.

Plitele cu inducție sunt ușor de curățat

Riscul „să dea mâncarea în foc” este mai mic, iar temperatura este și ea mai redusă pe suprafața plitei. Iar toate riscurile sunt eliminate punând hârtie de copt sau o foaie de silicon sub vasul pentru gătit. Plita poate fi curățată prin metodele tradiționale, inclusiv cu produse pentru suprafețele ceramice.

Un ultim sfat

Vă și gândiți să cumpărați o plită cu inducție când se va defecta cea pe care o aveți acum? Cereți întâi o evaluare a costului reparației.

O reparație scumpă nu se justifică la o plită care a fost ieftină, așa că folosiți banii pentru una nouă. Dar dacă vă gândiți la ceva nou și scump, aceeași reparație scumpă vă va da ani de utilizare în așteptarea scăderii prețurilor plitelor cu inducție.

Surse: The Washington Post, Consumer Reports