Analistii cred ca BNR mentine dobanda la 10,25%, insa o noua majorare ar putea sa vina in octombrie. BNR va mentine astazi dobanda cheie la 10,25%, considera analistii intervievati de Ziarul Financiar, insa exista riscul unei decizii de majorare cu un sfert de punct procentual, dupa ce Guvernul a devansat cresterea pensiilor, iar salariile urca in continuare foarte rapid. Principalele argumente pentru o decizie de mentinere a dobanzii astazi sunt legate de reluarea dezinflatiei accentuate din luna august, tendinta care se asteapta sa fie mentinuta si in lunile urmatoare.

Culisele celei mai mari tranzactii cu terenuri din Romania. Trei luni de negocieri delicate, presarate cu documente istorice, pledoarii legate de protectia mediului si ore de convorbiri telefonice. Asa ar putea fi sintetizata povestea celei mai mari tranzactii cu terenuri din Romania, cea prin care Raiffeisen Evolution va plati 91 de milioane de euro pentru 11 hectare de teren ale Petrom, scrie Capital.

De ce au intrat terenurile in epoca ieftinirilor. Oferta de terenuri afisata acum pe piata vine cu primele scaderi de preturi, dupa ce in ultimii cinci ani investitorii speculativi au obtinut profituri de pana la 100%. Jucatorii activi pe piata locala de real estate prevad o scadere a preturilor de 20-25% pana la sfarsitul anului, pe motiv ca majoritatea proprietarilor care au facut achizitii speculative sunt nevoiti sa vanda cu orice pret pentru a-si achita creditele, scrie Business Standard

MiniPC-urile capata memorie de elefant. Notebook-urile, fie ele si de tip low-cost, nu pot fi mai mici decat sunt ele in zilele noastre, spun producatorii. In general, marimea confortabila este stabilita la 10-12", chiar daca multi sunt dispusi sa cumpere si variantele de 7 sau 8.9". La fel, o capacitate prea mica a hard disk-urilor nu prea ii incanta pe utilizatori, asa ca stacheta tinde sa fie ridicata de la 4 sau 20 GB la 80-160 GB, scrie Romania libera.

Topul celor mai dinamice companii din Transilvania si Banat. Domeniile materialelor de constructie, al distributiei sau reciclarii au adus in ultimii doi ani cele mai mari rate de crestere a afacerilor pentru companiile din Transilvania si Banat, potrivit unui studiu realizat de Ziarul Financiar impreuna cu societatea poloneza de administrare de fonduri de investitii Enterprise Investors. Neodigital din Cluj, care are ca obiect de activitate distributia de produse IT, alaturi de compania de constructii Confort Imobiliare din Drobeta-Turnu Severin si producatorul de incaltaminte Bihore din Oradea au fost desemnate drept cele mai dinamice firme din aceste zone, cu rate medii anuale de crestere a afacerilor de peste 200%.

Falimentul bate la usa retailerilor, mallurilor si imobiliarelor. Numarul falimentelor din economia autohtona s-a majorat cu 83% in primul semestru, cand au fost deschise 3.682 de noi dosare de insolventa, fata de numai 1.904 in aceeasi perioada din 2007. Comertul si sectorul de constructii se situeaza pe primele locuri in clasamentul falimentelor, realizat de Coface Romania, scrie Capital.

Asigurare in caz de haos. Criza asiguratorului american AIG, salvat la limita de la faliment, a generat si pe piata romaneasca o unda de soc si multe intrebari. Cum va resimti industria locala de asigurari si pensii haosul de pe pietele financiare internationale? Si cat de protejati sunt clientii romani?, se intreaba cei de la Business Magazin.

Electricite de France cumpara British Energy pentru 23 miliarde de dolari. Electricite de France face cea mai mare achizitie din istoria sa: cumpara British Energy pentru 23 de miliarde de dolari. EDF preia astfel controlul a 8 din cele zece centrale nucleare din Marea Britanie. Pe de alta parte, compania britanica Centrica negociaza deja cu EDF preluarea a 25% din energia generata de British Energy, scrie The Money Channel.

Seful Academiei Coca-Cola: Directorii HR trebuie sa se impuna in fata CEO. Multi dintre specialistii in resurse umane de pe piata locala se ocupa doar de gestionarea cartilor de munca, eliberarea adeverintelor si impartirea bonurilor de masa, fara a avea un rol de partener strategic al companiei, chiar in conditiile crizei de personal de pe piata locala, scrie Business Standard.

Scoala din Romania atrage studentii straini cu oferte low-cost. Anul acesta, mai putin de 5.000 de studenti din strainatate au fost admisi in universitatile autohtone. Sunt atrasi insa nu atat de calitatea invatamantului, cat de preturile inca mici, scrie Capital.

Chinezii vor sa investeasca 1 miliard de euro in Romania. Autoritatile chineze vor sa investeasca peste 1 miliard de euro intr-un parc industrial din Romania, a declarat Nicolae Vasile, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Potrivit acestuia, parcul se va intinde pe 100 ha si va avea peste 200 de companii. Amplasamentul acestuia va fi decis in urma vizitelor unor delegatii ce vor sosi in acest scop in Romania si care vor opta pentru unul din judetele Dambovita, Teleorman, Arges sau Cluj, scrie Gandul.

Titlul Van Of the Year 2009 pentru triou-ul Nemo / Bipper / Fiorino. Cu ocazia deschiderii Salonului de la Hanovra, un juriu specializat a decernat prestigiosul premiu Van Of the Year 2009 utilitarei de dimensiuni mici Citroen Nemo / Peugeot Bipper / FIAT Fiorino. Noul Citroen Berlingo / Peugeot Partner s-a clasat pe a doua treapta a podiumului. Alura deosebita si atragatoare, prestatiile sale si caracterul economic au fost atuurile tripletei Nemo / Bipper / Fiorino, produsa in cooperare de catre PSA (Peugeot Citroen) si FIAT, scrie AutoNews.

Citeste in Revista Presei si:

  • Capital: Cat de mare trebuie sa fie polita de viata pentru a scapa urmasii de griji
  • Adevarul: Pamantul si-a mancat resursele pe 2008
  • Ziarul Financiar: Care sunt cifrele din spatele primei investitii private, de un miliard de euro, din productia locala de energie electrica
  • Daily Business:  O zi din viata unui private-banker
  • Romania libera: Telefonul Google, foarte destept, dar cu multe lipsuri
  • Cotidianul: Nokia de Romania, telefonul saracului
  • Gandul: Romanii, cei mai operati din Europa si cea mai mica speranta de viata