Criza financiara vine in Europa pe relatia Marea Britanie - Benelux. In Europa guvernul britanic se pregateste sa nationalizeze inca o banca - Bradford&Bingley. Unda de soc a atins si un alt mare grup de servicii financiare - Fortis, cu active de circa 750 mld. euro, bancile centrale din Belgia si Olanda cautand ieri solutii pentru a restabili increderea clientilor si a investitorilor dupa o cadere cu 35% a pretului actiunilor. Fortis, care detine o sucursala la Bucuresti, alaturi de o companie de leasing, are nevoie de circa 8,3 mld. euro pentru a-si consolida capitalul, dupa ce anul trecut a cheltuit 23 mld. euro pentru a prelua o parte din ABN Amro, chiar inainte de izbucnirea crizei, scrie Ziarul Financiar.

Google ofera 10 mil. dolari pentru o idee ce ar putea schimba omenirea. Ne-am invatat ca in ultimii 10 ani ideile Google sa apara spontan, parca de nicaieri. Gigantul informational nu inceteaza sa uimeasca si a lansat un concurs prin care va oferi un premiu de 10 milioane de dolari pentru cea mai buna idee ce ar putea schimba in bine omenirea sau ar putea ajuta un numar cat mai mare de persoane. Compania ideamna utilizatorii sa trimita ideile pe www.project10tothe100.com pana pe 20 octombrie, scrie Capital.

Voestalpine intra cu 300 ha in saptamana memorandumului. Autoritatile romane au programat pentru miercuri semnarea memorandumului cu austriecii de la Voestalpine pentru o investitie istorica, estimata la peste cinci miliarde euro , intr-un combinat siderurgic cu o capacitate de 5,5 milioane de tone, au declarat pentru Business Standard surse apropiate discutiilor. Sursele citate au mai spus ca Voestalpine a contractat, recent, doua noi loturi de teren in zona Agigea-Constanta, ajungand la circa 300 ha, ceea ce reprezinta aproximativ 70% din necesarul vizat de la proprietarii privati.

Internetul va ramane fara adrese web in doi ani. Lumea se poate confrunta cu o probleme neasteptata, terminarea adreselor web in mai putin de doi ani, au declarat fondatorii World Wide Web. Astfel, trebuie sa se treaca la o noua generatie de adrese de Internet pentru a se evita o astfel de problema. Cand a fost creat Internetul, in 1977, au fost lansate pe piata 4,2 miliarde de adrese de IP. In acest moment insa au ramas disponibile doar 14% dintre acestea, scrie Capital.

Anul cu salarii mai suple. Raportate la venitul mediu brut pe economie, salariile au crescut deja anul acesta cu 15% fata de anul trecut. Si in 2008, bancherii, oamenii din industria farmaceutica si din IT&C raman cel mai bine platiti angajati. Ca si anul trecut insa, cand era vorba de 2008, expertii in resurse umane prevestesc acum ca urmeaza un an cu cresteri de salarii mai reduse, scrie Business Magazin.

Angajatii CNVM mananca anual 5% din dividendele investitorilor la SIF. Investitorii de la Societatile de Investitii Financiare (SIF) sunt, fara sa stie, cei mai mari cotizanti la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Asta deoarece SIF platesc anual catre CNVM o taxa de supraveghere in valoare de 0,1% din activul net, indiferent daca fac sau nu profit, indiferent daca actiu­nea scade pe piata de capital sau creste, scrie Cotidianul.

Topul celor mai scumpe strazi din lume. Fiecare oras are o strada pe care se afla cele mai scumpe magazine. Indiferent daca sunt o bataie de cap pentru imobiliare sau nu, aceste zone de lux sunt, deocamdata cel putin, in plina expansiune, comenteaza publicatia CNN Money. Fifth Avenue, New York, cu punctul central la intersectia 57th Street cu Fifth Avenue, percepe o chirie de 4.921 de dolari pe metru patrat, scrie Ziarul Financiar.

De ce sufera leul mai mult decat celelalte monede din regiune. Leul sufera deprecieri in aceasta perioada de criza intr-o masura mai mare decat monedele din zona euro. In opinia jucatorilor de pe piata valutara, aceasta se intampla din cauza retragerii speculatorilor si a dezechilibrelor cu care se confrunta economia romaneasca. Spre exemplu, in ultimele doua saptamani, coroana ceha a suferit o depreciere de 0,2% in fata euro, in timp ce zlotul polonez s-a apreciat cu peste 3% in fata monedei europene. In aceeasi perioada, cursul forint/euro a ramas constant. In schimb, deprecierea leului in fata euro a urcat pana la 2,7%, scrie DailyBusiness.

Un programator, mai bine platit decat seful sau. Un project manager poate fi platit cu pana la 50% mai putin decat un programator care ii este subaltern sau aduce mai putina valoare adaugata organizatiei, potrivit Hanson, agentie de comunicare online, specializata in comunicarea de brand. Situatia este valabila pe piata marketingului interactiv si a comunicarii online, scrie Business Standard.

Noul Volkswagen Golf GTI. Volkswagen va prezenta, la Salonul de la Paris, cu titlul de studiu de design, noua generatie a legendarului Golf GTI. Cu 1,7 milioane de unitati vandute de-a lungul anilor, in cinci generatii, Golf GTI este una dintre versiunile de top de mare succes in clasa compacta europeana. Noul GTI, dezvoltat pe platforma Golf VI, atinge 240 km/ora, gratie propulsorului turbo de 210 CP si 280 Nm la 1.800 rot/min, cu un consum mediu anuntat de 7,5 litri la 100 km, scrie AutoNews.

Citeste in Revista presei si:

  • Balonul imobiliar: Domnilor imobiliari, nu va jucati cu focul
  • Cotidianul: Romanii iau credite de milioane de euro pe persoana fizica pentru blocuri intregi
  • Analiza EVZ: cota unica sau sistem progresiv de impozitare?
  • Romania libera: S&P ar putea micsora ratingul Romaniei
  • EvZ: Poluare de la bec
  • Romania libera: Moartea pacientului Ghild
  • Gandul: Cum au ajuns parasutistii romani sa doboare un record european