O banda de romani este acuzata de inselatorie prin Internet, in valoare de 330.000 de euro. Cei 43 de suspecti ar fi oferit, pe o platforma de vanzare in Internet, marfuri inexistente, astfel fiind pagubite 127 de persoane. Politia din St. Pölten (Austria) a demarat ancheta la primele sesizari, care dateaza din vara anului 2007. Banda de hoti ar fi actionat in Romania si in Austria, 16 suspecti aflandu-se acum in arestul politiei austriece. Acestia si-ar fi falsificat adeverinte de domiciliu, pentru a-si putea deschide conturi la bancile din Austria. Pe aceste conturi, cumparatorii au virat banii pentru marfa pur virtuala. Unul dintre romani a fost prins pe cand incerca sa ridice de la o banca austriaca banii obtinuti in urma unei licitatii frauduloase pe Internet. Pentru membrii retelei de escroci s-a emis mandat international de arestare. In cursul anchetei, politia austriaca a putut sa confiste 50.000 de euro, pe care i-a restituit pagubasilor, scrie Wiener Zeitung. (Dani Rockhoff – Germania)

Neue Züricher Zeitung considera ca urmarirea in justitie si masurile anti-coruptie din Romania au paralizat, imediat dupa intrarea Romaniei in UE. De atunci, continua NZZ online, „institutia pentru combaterea coruptiei este ingradita in eficienta ei”. Articolul semnat Martin Woker, corespondent al NZZ pentru Europa de Sud-Est, mentioneaza vechile clisee, ale caselor de copii degradate si ale copiilor strazii, spunand ca acestor imagini le-a luat locul „acuzatia generala de coruptie, care aduce regulat Romaniei presa negativa.” Autorul considera ca in cadrul acesteia „se afla simbolic nu un gen anume, ci un portret: cel al fostului prim-ministru Adrian Nastase. Omul este pentru multi romani intruchiparea postcomunistilor corupti si unul dintre aceia care si-au folosit puterea politica in mod abuziv, pentru propria imbogatire”. Relatarea autorului pare sa fie facuta in urma unei vizite in luna octombrie, la Bucuresti. (Dani Rockhoff – Germania)

Romanii ingroasa randurile somerilor din Spania. Somajul a devenit cosmarul multor romani care au emigrat in Spania. Mii de familii au ramas in strada sau abia traiesc dintr-un salariu de cateva sute de euro. Este si cazul familiei Istrate, din Coslada - regiune in apropierea Madridului. Cei trei membri se intretin din venitul de menajera al Mariei - in jur de 900 de euro, in timp ce barbatul acesteia, Costel, se lupta de mai multe saptamani sa gaseasca un loc de munca. Altfel nu vor avea cu ce sa-si hraneasca fetita de 4 ani, Ana, scrie EvZ.

Prima anuala de un miliard si jumatate de lei pentru directorul de la Turceni. Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a primit, in luna iunie, o prima anuala de 149.000 de lei. Informatia apare chiar in declaratia de avere a sotiei acestuia, Narcisa Cristea, care este director economic la Primaria Targu Jiu. Declaratia de avere, completata la sfarsitul lunii octombrie, a fost postata pe site-ul Primariei Targu Jiu. In document se mentioneaza ca, din luna iunie a anului 2007 – cand a fost numit director general al Complexului Energetic Turceni – si pana in iunie 2008, Dumitru Cristea a avut castiguri salariale nete de aproximativ 124.000 de lei, scrie Gandul.

Politia lui David a arestat Loganul de campanie al PD-L. Un Logan electoral al PD-L, ce avea deasupra un banner pe care scria “Noul Logan CPT (Car Police Tuning) 70.000 euro”, a fost declarat de catre politistii rutieri constructie ilegala, la doar cateva ore de la instalarea in Piata Unirii din Capitala. Pentru ca pedelistii au ales s-o parcheze ulterior in coasta Guvernului, pe Strada Paris, s-a trecut la actiuni in forta: masina a fost luata pe sus si dusa la ADP Sector 1. Sector condus de un primar liberal, ca si ministrul de interne, scrie Cotidianul.

Statul scapa de povara viitorilor sinistrati. Legea asigurarii obligatorii a locuintelor, promulgata ieri de presedinte, va putea fi aplicata efectiv din 2010, chiar daca ea intra in vigoare la 120 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. Economistii cred ca statul nu va scapa de toata facturarea viitoarelor inundatii, deoarece sumele asigurate, de 20.000 de euro pentru casele trainice si de 10.000 de euro pentru celelalte, sunt prea mici pentru ridicarea unor locuinte noi, scrie Romania libera.

Mesajul UE catre noul presedinte al SUA. Noul presedinte al SUA va primi din partea UE o scrisoare in care aliatii de peste Atlantic il anunta ca vizeaza un rol mai mare al Europei pe scena internationala si o abordare multilaterala a problemelor lumii. Mesajul a fost pregatit luni, la Marsilia, la reuniunea ministrilor de externe ai UE, si va pleca spre Washington, dupa confirmarea noii administratii americane, scrie EvZ.

Teapa! Schimbarea «gratuita» a operatorului de telefonie mobila costa sute de euro. Portabilitatea numerelor de telefon, anuntata ca pe o mare victorie de catre Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), se dovedeste o “gogoasa” costisitoare pentru omul de rand. Practic, de la orice operator de telefonie mobila ai vrea sa pleci, sperand ca te duci la un altul cu tarife mai rezonabile si cu pastrarea vechiului numar, nu scapi fara a fi taxat de cateva sute de euro, indiferent de operatorul la care esti abonat, scrie Gardianul.

Academia Catavencu: din nou am avut dreptate! Parlamentarii au votat majorarea salariilor profesorilor cu 50 %, desi nu aveau prevazute in bugetul pe 2008, votat tot de ei, o astfel de majorare. Parlamentarii au votat majorarea salariilor profesorilor cu 50%, desi au primit semnale, atit din sistemul financiar national, cit si din partea oficialilor U.E si FMI, ca o astfel de masura va impinge economia romaneasca spre colaps. Parlamentarii au votat deci, in cunostinta de cauza, o lege catastrofala. Pentru aceasta fapta, pe 14 octombrie 2008 Academia Catavencu a facut plingere penala impotriva Parlamentului Romaniei, sub acuza de subminare a economiei nationale. Parchetul General a analizat solicitarea Academiei Catavencu si a admis-o ca fiind intemeiata, astfel incit, in acest moment, parlamentarii care au votat legea acestei majorari salariale pur electorale, dar cu consecinte extrem de grave, s-au ales cu dosar penal.

Citeste in Revista Presei si:

Obama nu se alegea in Romania (de Adrian Ursu)

Cum scoatem PSD din TVR? Desfiintand-o (de Mircea Marian)

Joe instalatorul si pensionara Elena (de Cristian Ghinea)