Piata imobiliara: scaderi si cresteri. Managerul dezvoltatorului imobiliar autohton Impact, Dan Ioan Popp a afirmat ca preturile apartamentelor noi vor scadea cu pana in 10% pana la sfarsitul acestui an, scrie Capital. In schimb, Ziarul Financiar scrie ca piata imobiliara din Romania isi pastreaza in continuare potentialul de crestere pe toate cele trei segmente - retail, rezidential cat si industrial, insa ritmul de 30% este nesustenabil in opinia specialistilor.

Banca Nationala sta cu ochii pe liniile de finantare externa atrase de banci. Incepand de ieri, bancile sunt obligate sa transmita in fiecare zi Bancii Nationale date privind sursele atrase de pe piata externa, existente in sold la sfarsitul zilei precedente, precum si informatii privind rambursarile sau retragerile de linii de finantare inainte de scadenta, scrie Ziarul Financiar.

Voestalpine, afacerea celor 8 miliarde de euro: Ce sanse are Romania? Canalul Dunare Marea Neagra, facilitatile portuare si eticheta "made in UE" sunt principalele avantaje ale Romaniei in cursa cu tarile riverane Marii Negre pentru atragerea investitiei Voestalpine, un combinat siderurgic construit de la zero, in valoare de 5 mld. euro, alaturi de care ar putea exista investitii adiacente de inca 3 mld. euro, scrie DailyBusiness.

Budapesta va avea un nou aeroport in apropiere. Compania imobiliara BigGeorge’s NV a primit avizul de constructie pentru realizarea unei piste de doi kilometri si a unui terminal de pasageri cu o suprafata de 5.000 mp in apropierea localitatii Székesfehérvár, situata la circa 60 km sud-vest de capitala Ungariei, scrie Capital.

Afacerea anului in energie: pana la 300 mil. euro pentru CWP. Fondul de investitii in domeniul energiilor regenerabile, care opereaza in Europa Centrala si de Est, Continental Wind Partners (CWP), ar putea incasa pana la 300 milioane de euro in urma vanzarii catre gigantul energetic ceh CEZ a doua proiecte eoliene in Dobrogea de 600 MW, in cadrul celei mai mari tranzactii din energie a anului, au declarat pentru Business Standard surse apropiate discutiilor.

Candidatii la MBA asteapta 7.000 euro/luna dupa absolvire. Romanii interesati sa urmeze un program de Master of Business Administration (MBA) pe piata locala se asteapta sa castige peste 7.000 de euro pe luna dupa absolvire, de peste trei ori mai mult decat media salariala inregistrata in randul managerilor care au finalizat deja un MBA. Salariul mediu al unui absolvent de MBA de pe piata locala este de 2.100 de euro pe luna la nivelul acestui an, scrie Ziarul Financiar.

Efect posibil al blocajului imobiliar: Locatari in blocuri goale. Investitorii care au cumparat locuinte noi in Capitala in scopuri speculative ar putea determina o situatie neobisnuita pentru putinii clienti finali din proiectele rezidentiale, acestia fiind nevoiti sa locuiasca in blocuri in care majoritatea locuintelor sunt goale, cu toate ca proiectele respective s-au vandut integral, analizeaza DailyBusiness.

O masina din trei, bomba cu ceas pe soselele Romaniei. O treime dintre masinile la mana a doua inmatriculate deja in Romania au mari probleme tehnice. Specialistii Registrului Auto Roman au respins, in ultimele luni, inca de la prima prezentare pentru Inspectia Tehnica Periodica, peste 26 de mii dintre cele aproape 80 de mii de masini deja inmatriculate. Cele mai multe –17 la suta –, aveau grave defectiuni la sistemele de franare, scrie Gandul.

Atac fara precedent al Comisiei Europene la adresa SUA. Efectele crizei financiare s-au propagat ca un virus pe toate pietele internationale lovind de-a valma si pe cei vinovati, si pe cei nevionvati. Considerand ca se afla in postura de "victima colaterala", Uniunea Europeana a lansat un atac de o duritate fara precedent la adresa Statelor Unite care sunt acuzate ca, dupa ce au provocat criza, nu fac nimic pentru a o opri, scrie Capital.

Mazda MX-5 cu facelift vine la Paris. Asteptata la Paris, Mazda MX-5 pentru 2009 a fost dezvaluita neoficial prin intermediul unei publicatii auto din Spania. Este vorba de un facelift pe care il va primi modelul cabrio Mazda MX-5, operatie menita sa ii improspateze look-ul cu tusele conceptului Zoom-Zoom. Mazda MX-5 2009 va oferi un habitaclu mai putin zgomotos gratie noului soft top si izolatiei fonice suplimentare, dar si mai spatios la nivelul picioarelor, scrie StiriAuto.

Renault Kangoo be bop. Dezvoltat pe baza conceptului prezentat anul trecut, la Salonul de la Frankfurt, noul be bop completeaza gama Kangoo de la Renault. Cu aspect compact (lungimea a fost micsorata la 3,87 metri) si habitaclu spatios si luminos, mezina gamei Kangoo castiga rapid simpatia si ofera o alternativa atractiva celor aflati in cautarea unui automobil practic si versatil, scrie AutoNews.

Citeste in Revista presei:

  • Cotidianul: Patru motive pentru care nu se fac autostrazi
  • Capital: Ungaria nu-si vinde pamantul!
  • Academia Catavencu: Cu OTV nu e de gluma, dar e de spaga
  • Academia Catavencu: ''Constiinta spagarului e ca datoria in sens kantian''
  • Evenimentul Zilei: Romanii, otraviti sistematic cu nitrati
  • Gandul:  Ion Iliescu: “Nu e neaparat sfarsitul capitalismului”
  • Romania Libera: Parcari supraetajate si o telegondola
  • Gardianul: Bilantul activitatii politistilor romani In Italia: numarul de infractiuni a crescut